Annons:

En skandal att mannen som slog sina barn slipper fängelse

Vill du slå dina barn och din fru? Var glad att du är i Sverige. Här är det ingenting.

Annons:

Naturligtvis är ingressen en medveten provokation och en ironisering över den värsta dom jag har läst. Jag läser många domar varje vecka. Sällan, eller aldrig, har jag reagerat så starkt som över den jag tog mig an tidigare i dag. Jag blev förskräckt. Läste igenom den två gånger, ägnade en och en halv timme åt den fastän jag inte hade tid till det. Hur kan tingsrätten komma fram till det här makalöst milda straffet? Hur kan villkorlig dom förenat med samhällstjänst i 100 timmar vara det rätta straffet? Det är oförståeligt.

Misshandlats för kanalbyte

Mannen har alltså slagit sina barn. Det är förstås aldrig försvarbart – men det barnen har gjort är att byta tv-kanal och bett om lite tid. Då har de misshandlats.

De har också sett sin mamma bli slagen. Hotad. Kallad för hora. Utslängd från hemmet.

Vad det gör med två små barn rent psykiskt är hemskt att tänka på. De lär märkas för livet av det de har upplevt. Ändå ska mannen få fortsätta att gå helt fritt i samhället.

"Ett ajabajafinger"

Åklagaren ville att mannen skulle dömas för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren ansåg att varje gärning var ett led i en upprepad kränkning av kvinnan och att gärningarna vara sådana att de förväntades kunna allvarligt skada hennes självkänsla. Tingsrätten ansåg visserligen att gärningarna var och en för sig var styrkta, men ansåg inte att det kunde klassas som grov kvinnofridskränkning. Tingsrätten konstaterar "att det våld som utövats får anses ha varit av jämförelsevis begränsad omfattning och medfört endast lindriga skador". De psykiska tas ingen hänsyn till.

Hade han fällts för grov kvinnofridskränkning hade straffet förstås varit ett annat. Nu blev det i stället ett litet ajabajafinger i mannens ansikte. Hur ska det annars tolkas? 100 timmars samhällstjänst för det fysiska våld han utsatt sin fru och sina två döttrar för. 100 timmars samhällstjänst för den psykiska skräck – och det här är inte oviktigt – som han utsatt sin fru och sina två döttrar för.

Stort mörkertal

Våld i nära relationer är ett av samhällets största problem. Mörkertalet är stort. Ord står ofta mot ord. Det saknas nästan alltid vittnen och det krävs enormt mycket av offren för att peka ut sin familjemedlem. Det är enkelt att förstå varför mörkertalet är stort. Det är helt obegripligt att Kalmar tingsrätt inte ger ett hårdare straff i en fällande dom. Samhället måste naturligtvis markera stenhårt när det gäller våld mot barn i den miljö där de ska kunna känna sig som allra mest trygga.

Nu blir det ingenting. Vad gör barnen om det händer igen? Jag har full förståelse för om de inte vänder sig till det svenska rättsväsendet. Hur ska de kunna ha något förtroende kvar efter en sådan här dom? Mitt är just nu helt förbrukat.

Jag är bevandrad inom juridik på det sätt att jag bevakar brottsmål och skriver om friande och fällande domar och jag hoppas verkligen att den här domen överklagas och att ett rättmätigt straff utdelas av hovrätten. Jag är en lekman, absolut, men den här mannen ska naturligtvis sitta i fängelse under en tid framåt. Något annat är en skandal.

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt