Annons:

  • I ett specialbyggt rum på övervåningen i ett av de tre husen hittade polisen en cannabisodling. Foto: Polisen

  • Hela knarkhärvan nystades upp av en slump då en hantverkare anade oråd då han kände en konstig doft komma ut ur ett fönster på övervåningen av ett öde hus. Foto: Polisen

  • Foto: Polisen

  • Vid en husrannsakan fann polisen även en summa pengar. Foto: Polisen

KNARKFABRIKERNA UTANFÖR VIMMERBY UPPTÄCKTES AV EN SLUMP – NU ÅTALAS PARET

Det par från Vimmerby kommun som har suttit häktade sedan i februari misstänkta för grovt narkotikabrott åtalas nu vid Kalmar tingsrätt. Vi har gått igenom hela förundersökningsprotokollet och kan i dag berätta en osannolik historia om hur det har odlats cannabis i tre ensligt belägna fastigheter i kommunen, och där polisen kom paret på spåren av en ren slump.

Annons:

En man i 50-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern, bosatta i Vimmerby kommun, sitter sedan i februari häktade misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott.

Under torsdagen lämnade kammaråklagare Johan Henningsson in åtalet mot paret, och vi har gått igenom hela förundersökningsprotokollet, som är på 700 sidor. Och det är en minst sagt omfattande verksamhet som har dragits runt i skogarna i kommunen.

Paret äger tre mindre fastigheter i Vimmerby kommun – en i Djursdala-trakten, en i närheten av Tuna samt en i Locknevi, där de är skrivna – och var och en av fastigheterna verkar ha fungerat som en egen liten cannabisfabrik.

Framställt 21,5 kilo cannabis

Åtalet avser dels grovt narkotikabrott då de enligt åklagaren, tillsammans och i samförstånd, ska ha framställt och innehaft minst 21,5 kilo cannabis, varav minst 1,5 kilo har sålts.

Det avser också förberedelse till grovt narkotikabrott, där åklagaren menar att de har förberett framställan av åtminstone 59 kilo cannabis, har innehaft 1 165 cannabisfrön samt omfattande odlingsutrustning på alla tre ställena.

Paret åtalas också för olovlig energiavledning då de misstänks ha kopplat runt elmätaren vid en av fastigheterna, sannolikt för att undgå misstankar om varför energiåtgången är onormalt hög i en fastighet som enbart används till sommarboende.

Åklagaren yrkar också på att 7 500 euro (cirka 80 000 kronor) ska förverkas då han menar att detta är pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Upptäcktes av en ren tillfällighet 

Dock var det av en ren tillfällighet som polisen kom paret på spåren. För så här är berättelsen:

Den 17 februari kallades en polispatrull till en mindre fastighet i trakterna kring Djursdala. Anledningen var att en hantverkare vid ett externt företag, som var på adressen för att ta ned gamla teleledningar, upplevde att det var ”märklig aktivitet i huset”.

När han gick upp på stegen mot husets gavel såg han att en fönsterruta var krossad och ett svart nät satt för rutan. Det kom varmluft från ett större ventilationsrör i bostadens fönster. Mannen har också uppgett att det luktade väldigt sött, varpå han anade oråd.

När polispatrullen kom till platsen kunde man konstatera att flera fönster var fördragna. Polismännen klättrade sedan upp på stegen för att kunna se in på övervåningen. Utöver det som hantverkaren hade noterat kunde polisen också konstatera att det gick elkablar ut genom fönstret ner till ett intilliggande elskåp, samt att det luktade cannabis.

Cannabisodling i specialbyggt rum

Beslut om husrannsakan fattades omgående, vilken också utvidgades till ytterligare byggnader på gården då narkotika hittades i bostaden. Inne i bostaden, som uppfattades som sommarbostad, satt ett hänglås på dörren som ledde upp till övervåningen. Detta klipptes upp och precis över trappan var det byggt ett större rum där en cannbisodling anträffades. Odlingen sköttes med fläktar, lampor på timer, luftfuktighetsmätare, värme och ventilation.

I bostaden anträffades växtdelar på olika platser. Dessutom hittade polisen diverse dokument, papper och brev med de båda misstänktas namn på.

Även i de bodar som kontrollerades hittade polisen rester av cannabisplantor.

Till platsen kom så småningom ytterligare en polispatrull med släpkärra. Utrustningen samt narkotikan togs med till polisstationen. Därefter tillslöt polisen huset och åkte därifrån.

På lagfarten till fastigheten i närheten av Djursdala står den misstänkte mannen till 100 procent. Däremot var det hustruns namn som stod på brevlådan utanför huset.

Husrannsakan på hemadressen 

Dagen efter, den 18 februari, började en Vimmerbypolis som vanligt sitt pass vid klockan 07.00. Av sin patrullkollega fick han då höra att man under gårdagen hade anträffat en cannabisodling utanför Djursdala.

Det beslutades att han och hans kollega, tillsammans med fyra kollegor från krim, skulle jobba vidare med ärendet. Man inledde med att åka till det misstänkta parets hemadress i trakterna kring Locknevi för att eftersöka dem.

Förutom att hundar skällde inifrån huset så var det ingen hemma på adressen. Då man redan hade beslut om husrannsakan genomfördes den omgående. I ett uthus, bakom en dörr som var dold med ett täcke och en spegel, hittade man ytterligare en cannabisodling med tält, fläktar och lampor. Totalt fanns där cirka 70 plantor.

”Det var proffsigt upphängt och allt såg ut att vara av hög kvalitet”, har polismannen angett under utredningen.

Även i garaget, gömt bakom lite grejer, hittades två lådor och säckar med torkad cannabis, samt en torkmaskin.

I ett växthustält på gården hittades en säck full med halvtorkad cannabis.

Tredje knarkfabriken belägen i Tuna 

Sedan man även tagit sig in i huset och genomfört husrannsakan där, vid vilken man bland annat hittade ytterligare cannabisrester, ocb-papper och en burk med marijuana, fick man till sig att en fastighet i närheten av Tuna också skulle kontrolleras, även den tillhörande det misstänkta paret.

Där var man på plats strax innan klockan 11 på förmiddagen och omgående hittade man en elkabel som gick från ett elskåp till baksidan av uthuset. För att ta sig hela vägen in i uthuset fick man bryta och klippa upp låsanordningar till tre dörrar, och där inne fann man ytterligare en cannabisodling – även den med ordentliga upphängningar, proffsiga fläktar med mera.

Vid husrannsakan av huset hittade man rester av cannabis, men även emballerad cannabis.

Vid nedplockningen visade det sig vara 58 plantor som beslagtogs i fastigheten i närheten av Tuna.

Kom hem när polisen var där

Under tiden Vimmerbypatrullen gjorde tilslagen i fastigheten i Tuna, var de fyra krimpoliserna kvar i bostadsfastigheten i Locknevi. Under tiden de var där körde det in en bil på gården. Det visade sig vara den misstänkta kvinnan. Enligt polisen ska kvinnan ha klivit ur bilen och sagt att hon ”inte har någon koll på det där”, innan polisen ens hade hunnit säga vad man gjorde där. Hon berättade också att hennes man var på väg hem efter en utlandsresa.

Kvinnan greps direkt och fördes till polisstationen i Vimmerby.

Hennes man anträffades och greps sedan två dagar senare av en slump, då polisen sökte en försvunnen person, i närheten av Målilla.

Vid en förnyad husrannsakan i fastigheten i Locknevi hittades senare också ett dolt utrymme där man fann både sedlar (7 500 euro), tabletter samt en stor mängd fröer, bland annat med namnen ”Euforia Special” och ”Psychadelic”.

Kvinnan ändrade sin version 

I det första förhöret förnekade kvinnan kategoriskt kännedom om polisens fynd.

Två veckor senare påkallade hon dock ett nytt förhör där hon erkände att hon kände till att hennes man odlade cannabis, men att hon inte hade förstått omfattningen. Hon medgav också att hon hade ”tittat till” odlingarna vid några tillfällen när hennes man var utomlands – detta ska ha varit i början av 2022.

I förhör har hon också berättat att orsaken till att han började odla cannabis berodde på att hans firma började gå knackigt i samband med pandemin. Dock säger hon sig inte veta vad maken skulle göra med narkotikan, och hon ska inte ha haft någon vetskap om någon form av försäljning.

Mannen erkände direkt

Den 50-årige mannens version ger till viss del stöd åt kvinnans berättelse.

Han erkände tidigt i utredningen samtliga brott, att det var han som låg bakom odlingarna, att kvinnan kände till dem men att hon ”inte var förtjust i det och försökte övertala honom att sluta”.

Han har också medgett att han har sålt åtminstone 1,5 kilo hasch, men har inte velat berätta till vem eller var denne finns.

Den mesta av utrustningen till cannbisodlingarna uppger han att han har köpt utomlands och sedan fraktat hem till Vimmerby.

De första plantorna säger han sig ha odlat i Locknevi i september 2021 och efter cirka tio dagar började han plantera även i fastigheterna i Tuna och Djursdala.

De 7 500 euro som polisen hittade och beslagtog har mannen förklarat som ”nödfallspengar”, ifall något oförutsett skulle hända, och att de inte kommer från narkotikaförsäljning.

Om mannen och kvinnan fälls för de brott som de nu åtalas för väntar med stor sannolikhet långa fängelsestraff. Straffskalan för grovt narkotikabrott ligger på lägst två år och högst sju år i fängelse.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt