Annons:

Körde in i fastighet med A-traktor – hovrätten river upp domen

En pojke i 15-årsåldern friades i tingsrätten sedan han kört in en modifierad A-traktor i en fastighet på Storgatan. Nu river hovrätten upp domen och ger pojken böter för olovlig körning.

Annons:

Det var den 26 september som pojken framförde en A-traktor på Storgatan i Vimmerby. Enligt åtalet var A-traktorn modifierad till personbil genom att hastigheten ändrats. Pojken kolliderade också med en byggnad så det blev skador på både det egna fordonet och byggnaden.

Efter olyckan lämnade han platsen utan att uppge namn eller adress.

Pojken har förnekat både olovlig körning och bestritt ansvar för smitning under åberopande av att han inte har haft uppsåt. Pojken har uppgett att en svetstråd och en vajer – som kunde fått A-traktorn att gå fortare – redan fanns när han köpte den och att dessa inte var monterade. Den förklaringen köpte tingsrätten som friade pojken på båda punkterna.

Kunde gå i 72 km/h

Domen överklagades till Göta hovrätt som gör en helt annan bedömning. Undersökningar har visat att fordonet utan större besvär kunde gå i 72 km/h, vilket är mer än dubbelt så fort som tillåtna 30 km/h.

Tingsrätten tycker inte att mannens förklaring håller för att han ska frias från åtalet och dömer honom för olovlig körning. Straffet blir böter på 1 500 kronor.

Den friande domen om smitning har inte prövats av Göta hovrätt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt