Annons:

UNGDOMAR TVINGADE TILL SIG 10 000 KRONOR – FÅR VÅRD

Två pojkar döms till ungdomsvård efter den allvarliga händelsen i Vimmerby i början av mars. Foto: MostPhotos

UNGDOMAR TVINGADE TILL SIG 10 000 KRONOR – FÅR VÅRD

Två ungdomar döms nu för olaga tvång sedan de under rånliknande former tagit offrets bankomatkort och kort därefter tagit ut 10 000 kronor i en automat. Pojkarna döms för en rad olika brott i den omfattande domen.

Annons:

Totalt berörs tre pojkar, alla mellan 15-18 år, av domen:

  • En döms för två fall av misshandel, olaga tvång, olaga hot, stöld, bedrägeri och skadegörelse. Mannen frias från åtal om ringa övergrepp i rättssak. Även han får ungdomsvård och skadestånd.
  • En döms för olaga tvång, stöld och bedrägeri. Straffet blir ungdomsvård.
  • En pojke döms till 40 timmars ungdomstjänst för stöld och skadestånd. 

Hotades med träpåk

Den mest uppmärksammade händelsen är det som rubriceras som olaga tvång. Den 1 mars hotade pojkarna till sig en mans bankkort och tog sedan ut 10 000 kronor från en bankomat kort därefter. Händelsen inträffade vid kyrkan i Vimmerby. Ytterligare en individ, som inte är straffmyndig, var med i gärningen. Offret blev slagen i ansiktet och hotad med en träpåk, varpå han uppgav sin kod till bankkortet.

Åklagaren ville döma pojkarna för grovt olaga tvång, men tingsrätten nöjer sig med ett brott av normalgraden. Tingsrätten anser inte att ett slag över ögonbrynet ska ses som ”allvarligt” och anser inte heller att träpåken har förstärkt hotet om våld tillräckligt mycket för att döma pojkarna för grovt olaga tvång. Själva uttaget av de drygt 10 000 kronorna rubriceras som bedrägeri.

I rättegången har de båda pojkarna erkänt gärningen. Offret har rätt till ett skadestånd på 11 300 kronor.

 Slog man i Vimmerby

Samtliga tre har uppehållit sig i gymnasiet efter stängning mellan den 8 och den 9 februari. Där stal de livsmedel, en mindre mängd kontanter samt en högtalare. Kommunen får nu ett skadestånd på 16 490 kronor. Alla tre pojkarna har erkänt brottet.

Den tredje pojken döms även för en skadegörelse och en misshandel i centrala Vimmerby dagen efter det olaga tvånget.

Pojken krossade en ruta samt förstörde flera blomkrukor vid Linderborgs Blommor. När en man i 60-årsåldern ingrep mot pojken blev han slagen i ansiktet. Linderborgs Blommor får rätt till ett skadestånd på 1 868 kronor och mannen som utsattes för misshandel 6 000 kronor. Pojken har nekat brott och menat att han kände sig hotad av mannen, men tingsrätten bedömer det hårda knytnävsslaget i ansiktet som misshandel.

Tidigare samma dag utsatte pojken en annan pojke för misshandel. Han slog och armbågade offret i ansiktet. Vid samma tidpunkt hotade pojken att knivhugga offret och ytterligare en person. Pojken som utsattes för misshandel och hot får skadestånd på 6 000 kronor. Pojken har erkänt en del av gärningen, men tingsrätten lutar sig mot vittnesuppgifter.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt