Annons:

Elevassistent tafsade på flicka i skolan – får 6 000 i böter

En elevassistent döms för att ha tafsat på elev på en skola i Västervik. Foto: MostPhotos

Elevassistent tafsade på flicka i skolan – får 6 000 i böter

En elevassistent döms för sexuellt ofredande av en elev i Västervik. Händelsen inträffade på skolan under 2013. Mannen frias samtidigt för åtal om sexuellt övergrepp mot eleven.
Mannen slipper fängelse och får 6 000 kronor i böter.

Annons:

Mannen, i dag cirka 50 år gammal, arbetade som elevassistent på en skola i Västervik under början av 2010-talet. Där fick han kontakt med en flicka som var under tio år. Flickan har anklagat mannen för att ha tagit på hennes underliv vid två tillfällen, en gång utanför hennes kläder (vilket ses som sexuellt ofredande) och en gång innanför hennes trosor (vilket ses som sexuellt övergrepp mot barn).

Händelserna ska ha inträffat när flickan gick på lågstadiet och hon har i förhör berättat om hur det påverkat henne under en längre tid. Några år efter händelserna berättade hon för kuratorn och tog kontakt med mannen.

Frågade om de kunde ses ensamma

Mannen har förnekat händelserna. Åklagaren har lagt fram stödbevisning som består av vittnesuppgifter från offrets mamma och kuratorn samt en chatkonversation där mannen frågade flickan, som då var under tio år, om de kunde träffas ensamma.

Kuratorn menar att konversationen uppenbart innehöll ”pedofilliknande inviter”. Mannen skrev bland annat såhär till flickan: ”Saknar du mig. Mmmm, vill vara hos er och saknar dig i mitt knä – grrrr”.

Övervägde fängelsestraff

Tingsrätten anser att flickan varit trovärdig och att chatkonversationen ger stort stöd för hennes version. Däremot anser domstolen inte att bevisningen räcker för att döma mannen för sexuellt övergrepp mot barn.

Han döms därför enbart för sexuellt ofredande.

I domen skriver tingsrätten att man övervägt ett fängelsestraff, men att mannen tidigare är ostraffad och att det gått relativt lång tid sedan brottet begicks gör att man väljer en villkorlig dom förenat med 6 000 i böter.

Han ska även betala 12 000 kronor i skadestånd till flickan. Hon hade begärt 45 000 kronor.

Mannen jobbar inte längre i skolmiljö och har flyttat från Västervik.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt