Annons:

Vimmerbybo döms för flera brott mot kvinna – skulle redan ha varit utvisad

Foto: Mostphotos

Vimmerbybo döms för flera brott mot kvinna – skulle redan ha varit utvisad

En man i 30-årsåldern, boende i Vimmerby, döms för flera brott mot en ung kvinna han haft en relation med. Mannen skulle ha utvisats redan 2016, men så har inte skett.
Nu döms han till sex månaders fängelse.

Annons:

Mannen kom till Sverige från Syrien för ett antal år sedan. Han fick sitt första utvisningsbeslut år 2014. Han har fortsatt att vistas i Sverige och fick ett nytt utvisningsbeslut 2016. 

Mannen, som är i 30-årsåldern och har levt i Vimmerby, har haft en relation med en ung kvinna. Hon har i förhör berättat om hur han har kontrollerat, misshandlat och våldtagit henne. 

Det ska ha pågått från 2017 och fram tills i år. 

Flera personer har vittnat om att den unga kvinnan förändrats under tiden de varit tillsammans och att hon verkat rädd för honom. Det finns dock vittnesuppgifter som motsäger hennes berättelse och i stället säger att det är hon som har misshandlat honom. Det avfärdar dock tingsrätten.

Frias från våldtäkt

Men tingsrätten anser inte att mannen kan dömas för ett flertal av de brott han stod åtalad för. Bevisningen räcker antingen inte eller så är kvinnans berättelse inte tillräckligt trovärdig i vissa åtalspunkter, enligt rätten.

Mannen frias för misshandel vid fyra tillfällen, olaga tvång vid två tillfällen samt sexuellt ofredande vid två tillfällen. Han frias också från misstankarna om våldtäkt, ofredande samt skadegörelse.

Däremot döms mannen för misshandel vid fem tillfällen. Han döms också för hemfridsbrott, skadegörelse, olovlig körning samt brott mot utlänningslagen.

Tingsrätten skriver att mannen ska dömas för flera fall av misshandel, hemfridsbrott och skadegörelse. "Enligt tingsrättens mening är inte gärningarna vare sig till antal eller sammantaget av sådant allvar att de bör bedömas som grov kvinnofridskränkning. Tingsrätten kommer därför inte att närmare pröva de ytterligare moment som krävs för att gärningarna ska rubriceras som grov kvinnofridskränkning", skriver rätten.

Döms till fängelse

Mannen förekommer under två avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare. Han dömdes till fängelse 2014 för misshandel och olaga hot.

"XX döms för flera fall av misshandel mot den närstående kvinnan. Brottsligheten är av sådan art att påföljden i normalfallet bestäms till fängelse. Till det kommer att XX saknar uppehållstillstånd i Sverige. Det saknas skäl att avvika från normalpåföljden", skriver tingsrätten.

Mannen döms nu till sex månaders fängelse. Han ska också kvarstanna i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft. Han ska också betala 20 000 kronor i skadestånd till den unga kvinnan. 

Mannen har bestritt yrkandet om utvisning och tingsrätten anser inte att risken för återfall i brott är så påtaglig att det bör föranleda ett beslut om utvisning. 

"Inte heller döms XX för så allvarlig brottslighet att utvisning bör ske av det skälet", skriver tingsrätten.

Därför avslås yrkandet om utvisning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt