Annons:

Eldningsförbud i nio kommuner – men inte i vår region

Det är stor risk för skogsbränder i samband med ovädret som nu drar in över Vimmerby och Hultsfred. Foto: Arkivbild

Eldningsförbud i nio kommuner – men inte i vår region

Vid 12.00 i dag införde Länsstyrelsen eldningsförbud i nio av tolv kommuner. Vimmerby, Hultsfred och Västervik är de kommuner där det fortfarande är fritt fram att elda under eget ansvar.
– Det ska komma regn enligt prognosen och det är det som avgör, säger Joakim Jansson, räddningschef i Vimmerby och Västervik.

Annons:

Efter måndagens åskoväder i regionen uppstod en mängd mark- och skogsbränder i Västerviks kommun under onsdagen och torsdagen. I dag är situationen lugnare och Räddningstjänsten i Västervik får lite välbehövlig vila.

– Det är återställning som gäller och vi hoppas att vi ska få det lugnt. Vi ska hämta in lite slang i skogen och medarbetarna behöver vila, säger Joakim Jansson om situationen i Västervik.

Inga samtal om röklukt

Brandflyget kommer söka över regionen under eftermiddagen.

– Vi får se om de hittar något, men vi har inte fått in några samtal om röklukt. Ser man till åskovädret i måndags så minskar risken för att bränder ska ploppa upp från och med i dag och framåt.

Räddningstjänsten följer förstås läget när det gäller eldningsförbud.

– Det ska komma lite regn enligt prognosen och det är det som avgör. Visar det sig att prognosen är fel kommer vi fatta ett nytt beslut. Vi följer utvecklingen, men det ska vraa lugnt.  

Tre olika varningsmeddelanden

Samtidigt har SMHI utfärdat varningsmeddelanden för åska, skogsbränder och varma temperaturer. Det är främst Vimmerby och Hultsfred som väntas drabbas av åskovädret under eftermiddagen.

– Återigen är det risk för översvämning om det blir kraftiga skyfall, det är torrt i översta lagret så det kan slå ned blixtar som tänder. I första hand hoppas vi att det kommer regn samtidigt för att minska risken, säger Joakim Jansson.

"Aldrig roligt"

Kenneth Söderberg är vakthavande befäl i Vimmerby:

– Det är aldrig roligt när det är sådana här oväder på väg in. Vi klarade oss väldigt bra från det i måndags, men nu drar det in ett nytt och vi får hoppas på det bästa. Det är både risk för bränder och översvämningar.

Vimmerby har inte förstärkt beredskapen.

– Vi har de styrkor vi har att tillgå sedan får vi slå på större när olyckan är framme.

DV/DH/DVV följer utvecklingen under eftermiddagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt