Annons:

INGEN ALLVARLIGT SKADAD EFTER EXPLOSIONEN

Flera balkonger rasade i samband med explosionen i Linköping. Foto: Läsarbild

INGEN ALLVARLIGT SKADAD EFTER EXPLOSIONEN

Orsaken till explosionen är fortfarande okänd och Polisens brottsplatsundersökning pågår. Ingen av de som uppsökt sjukvård ska vara allvarligt skadad.
– Vi känner att det är stabilt just nu, så vitt jag vet, sa Region Östergötlands Kim Berg på den presskonferens som flera nationella medier sände.

Annons:

Händelsen rubriceras som allmänfarlig skadegörelse och explosionen ska ha inträffat utomhus. Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet, men det finns inget som indikerar att det ska handla om ett terrorbrott.

Enligt Polisen finns det ingen känd hotbild till någon person i området och ett stort utredningsarbete har inletts. Det inriktar sig främst på teknisk undersökning och informationsinhämtning. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

– Än så länge är det oklart vad som exploderat och exakt plats för explosionen. Vi har inlett förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Det finns just nu ingen misstänkt, säger Björn Öberg vid polisen.

 109 lägenheter i området

Den fastighet som är värst drabbad ägs av kommunala bolaget Stångåstaden och består av 37 lägenheter. Totalt finns det 109 lägenheter i det område som är värst drabbat.

– Det är många som inte kommer kunna flytta hem ikväll, så kan vi säga, säger bolagets vd Fredrik Törnkvist.

Region Östergötland gick först upp i katastrofläge, men är nu nere på stabsläge vilket är den tredje mest allvarliga nivån.

– Vi tog höjd för antal skadade utifrån den bild vi hade fått på de här husen, som var utblåsta kan man säga. Då hade vi räknat med 20 stycken "röda" patienter, allvarligt svårt skadade. Intensivvårdskrävande patienter, säger Kim Berg på Region Östergötland.

"Stabilt läge just nu" 

Cirka 25 personer har uppsökt vård efter händelsen och två av dem vårdas fortfarande på sjukhus.

– Vi känner att det är stabilt just nu, så vitt jag vet, säger Kim Berg.

De flesta har lättare skador:

– Totalt sett gick det tre stycken lättare skadade till Motala, de tog sig dit med eget färdmedel. Initialt var det ett 20-tal lättare skadade som samlades i en buss, och i den bussen gjorde sjukvårdsgruppen från Norrköping en prioritering. Från den blev utfallet tre stycken som gick till Motala. Sedan gick det tre stycken patienter till US som var prioriterade gula, det vill säga "lättare skadade". Det visade sig sedermera att de har splitterskador, sårskador.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt