Annons:

VARIT UTVISAD SEDAN 2018 – DÖMS FÖR GROVT BROTT

Mannen döms till fängelse i 14 månader efter att ha utsatt sin fru för grov kvinnofridskränkning i över två och ett halvt år. Foto: MostPhotos

VARIT UTVISAD SEDAN 2018 – DÖMS FÖR GROVT BROTT

En man i 25-årsåldern döms till fängelse i 14 månader och därefter utvisning i fem år efter en grov kvinnofridskränkning som pågått i över två och ett halvt år. Bland annat har han utsatt kvinnan för en mycket grov misshandel med en skruvmejsel.
Mannen saknar uppehållstillstånd i Sverige och har varit utvisad sedan sommaren 2018.

Annons:

Mannen och kvinnan kom till Sverige 2014. Mannen är I 25-årsåldern och har varit gift med sin fru i nio års tid. De är också kusiner med varandra. Sedan tre år tillbaka är de bosatt i Hultsfred. 

Kvinnan har blivit misshandlad med slag, sparkar och tillhyggen. Våldet har skett upprepade gånger, ibland två-tre gånger per vecka. Paret har haft en konflikt om mannens kontakter med andra kvinnor på sociala medier.

Den 3 september blev kvinnan skuren och huggen med en skruvmejsel och flydde ut ur deras lägenhet. Kvinnan hade ett 20-tal sårskador efter den händelsen. Mannen uttalade även dödshot vid det tillfället. Vid ett annat tillfälle har gärningsmannen orsakat ett ytligt sår i ryggen med ett okänt föremål. Även en tång har använts som tillhygge under den långa brottstiden.

Konflikt om sociala medier

Mannen har erkänt att han tagit till våld i vissa situationer, men hävdat att det varit för att lugna sin fru som han beskriver som väldigt svartsjuk. Han har menat att han skrivit religiösa inlägg på sociala medier och inte flirtat med andra kvinnor.

Tingsrätten finner gott stöd i kvinnans berättelse med utlåtandet från den rättsmedicinska undersökningen som visade på ett tiotal olika sårskador som orsakats av tillhyggen. Domstolen ser mycket allvarligt på händelsen den 3 september: ”Misshandelsbrottet den 3 september 2019 innefattar ett utstuderat och förnedrande våld. XXX har skurit, slagit och stuckit med en skruvmejsel över större delen av målsägandens kropp. Även om våldet inte varit livsfarligt måste det betecknas som mycket hänsynslöst.”

Fängelsestraffet sänks

Eftersom våldet varit upprepande och syftat till att kränka den målsägandes självkänsla bedöms det som grov kvinnofridskränkning och straffet blir 14 månader i fängelse. Straffvärdet är egentligen 18 månader, men sänks eftersom mannen även utvisas i fem år. Han ska betala 57 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Hela familjen saknar uppehållstillstånd i Sverige. Mannen ansökte om asyl den 12 november 2015, men fick avslag i juli 2018. Det beslutet överklagades, men mannen fick avslag i Migrationsdomstolen. Tingsrätten ser inga hinder för att utvisa mannen i fem år.

Domen kan överklagas. Mannen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt