Annons:

Arbetslösheten minskar i Vimmerby – tredje lägst i länet

Arbetslösheten minskade i Vimmerby under oktober. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten minskar i Vimmerby – tredje lägst i länet

Arbetsmarknaden fortsätter att vara stark i Vimmerby och går tvärtemot rikstrenden. I oktober saknade 6,2 procent av den registrerbara arbetskraften ett jobb.

Annons:

Det är 0,7 procentenheter lägre än för ett år sedan och det är bara Mörbylånga och Borgholm som ligger bättre till i länet. Andelen i länet ligger på 7,4 och i riket på 7,1. Västervik landar på 8,0 och Hultsfred på 11,2. I båda de kommunerna är förändringarna marginella.

Det är främst ungdomsarbetslösheten i Vimmerby som sticker ut. Med 7,3 procent är den överlägset lägst i länet. Tvåa är Mörbylånga med 9,8 och riket noterar 9,2 medan länet har 9,4. I Vimmerby har ungdomsarbetslösheten minskat med 1,8 procent på ett år. Där är grannen Hultsfred sämst i länet med en andel på 15,1 procent.

 Ökning av långtidsarbetslösa

Ser man på nationell nivå så ökar antalet långtidsarbetslösa för första gången på 16 månader. 148 000 har varit arbetslösa i minst tolv månaderna.

– Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar. Risken för långtidsarbetslöshet är högre bland personer med svagare ställning på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Personer med en svag ställning på arbetsmarknaden har ökat hos Arbetsförmedlingen. Där ingår personer som saknar gymnasial utbildning, är födda utanför Europa eller är över 55 år.

– Bland de inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i mer än tolv månader har närmare nio av tio svårare i konkurrensen om jobben. För att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten krävs en kombination av olika insatser. Det handlar dels om vuxenutbildning, men också om olika former av subventionerade anställningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt