Annons:

KLT I RASISTSKANDAL – CHAUFFÖR SLOG ASYLSÖKANDE

En busschaufför gick till våldsam attack mot en asylsökande när den körde för Kalmar Läns Trafik. Foto: Linus Johansson

KLT I RASISTSKANDAL – CHAUFFÖR SLOG ASYLSÖKANDE

Kalmar Läns Trafik skakas av en rasistskandal. I går gick en av KLT:s chaufförer till våldsam attack mot en asylsökande och sparkade och slog honom i huvudet. – Vi tog omedelbart chauffören ur tjänst, säger Erik Steijer på Nobinas pressjour till tidningen Barometern, som avslöjade händelsen.

Annons:

Kalmar Läns Trafik skakas av en rasistskandal på en av landets bussar. Händelsen inträffade på Öland i går. En asylsökande man från Syrien nekades först att gå på bussen. Han ställde sig framför bussen, men flyttade sig när busschauffören körde emot honom.

Därefter fick mannen, enligt Barometerns artikel, skjuts av en kompis så att han kunde kliva på bussen. Under ett längre stopp i Löttorp gick busschauffören fram till mannen för att ta en bild på honom.

– Jag försökte skydda mitt ansikte, jag ville inte bli fotad, säger mannen till Barometern.

Fångat på film

Chauffören blev alltmer arg och började använda våld mot passageraren. Han sparkade och slog den syriske mannen i huvudet. Förloppet finns fångat på film där man också hör chauffören säga: ”Jag hatar era jävla svin”.

– Jag har aldrig i hela mitt liv blivit slagen tidigare. Jag trodde jag skulle vara säker här i Sverige, jag trodde aldrig man skulle kunna bli misshandlad av en busschaufför.

Busschauffören är anställd på företaget Nobina, som trafikerar sträckan för KLT:s räkning.

– Vi tog omedelbart chauffören ur tjänst. Detta är så långt ifrån våra värderingar som vi kan komma. Det här är helt oacceptabelt, säger Erik Steijer på Nobinas pressjour och riktar även en ursäkt till den drabbade mannen.

”Uppskakad och ledsen”

Karl-Johan Bodell är chef på KLT.

– Jag vet att chaufför­en varit i kontakt med si­na chefer och även polisanmält sig själv. Nu är det upp till företaget att vidta de åtgärder de ska. Vad jag förstår så inser chauffören att det mer eller mindre är kört. Vi har kontinuerlig utbildning av våra chaufförer, de vet hur de ska uppträda, säger Karl-Johan Bodell.

Mannen har uppsökt sjukhus för att bli omplåstrad.

– Han är mycket uppskakad och ledsen. Han grät när jag pratade med honom alldeles nyss, säger tolken Dima Matr.

Händelsen är polisanmäld. Enligt Aftonbladet har chauffören gjort en motanmälan om hot mot tjänsteman. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt