Annons:

LÄNET: Körde ihjäl två personer 2017 – nu är samma man misstänkt för mordförsök

Den man som körde ihjäl två personer 2017 är nu misstänkt för ännu ett mycket allvarligt brott bakom ratten. Foto: MostPhotos

LÄNET: Körde ihjäl två personer 2017 – nu är samma man misstänkt för mordförsök

 


På söndagsförmiddagen försökte en man köra över en polis strax söder om Kalmar. Och mannen som misstänks för brottet är mer än känd för polisen. Han fälldes för dödsolyckan i Skrika för tre år sedan. 

 

Annons:

 

Vid tiotiden på söndagsmorgonen försökte en polis stanna en bil strax utanför Ljungbyholm söder om Kalmar. Men föraren vägrade lyda polismannen. 

– Det fanns inte tillstymmelse till att vilja stanna, kollegan var tvungen att slänga sig undan, berättar en polis för vår tidning.

Nu rubriceras ärendet som försök till mord eller dråp. Mannen greps strax efter och han var välkänd av polisen. Mannen som är i 60-årsåldern släpptes ur fängelset för några månader sedan. Då hade han avtjänat ett straff efter att ha kört ihjäl en kvinna i 30-årsåldern och hennes svärfar som var i 70-årsåldern utanför den lilla orten Skrika i närheten av Fliseryd i Högsby kommun. 

Dömd för grovt trafikbrott tolv gånger

Han hade innan dödsolyckan rapporterats för grov olovlig körning hela tolv gånger. Han hade också påträffats för drograttfylleri vid fyra tillfällen och orsakat minst två trafikolyckor. Vid dödsolyckan visade sig också att han var amfetaminpåverkad. Efter varje gång han stoppades för trafikbrott så släpptes han efter förhör och kunde fortsätta att utgöra en trafikfara. 

Lotta träffade honom strax före det brott han misstänks för nu.

– Han var här tidigt på morgonen i min lägenhet och ville sälja amfetamin, säger hon. Jag vill inte ha honom här, jag är rädd för honom och han bär alltid kniv. Jag missbrukar inte längre och det är obehagligt att han kommer hit.

Att han ofta bär kniv är ingen hemlighet för rättsväsendet. Nu på torsdag börjar en rättegång där han står åtalad för knivinnehav.  

Var han påverkad?

– Ja, det är han nästan alltid när jag ser honom. Han berättade att han precis skaffat en bil. Han är oberäknelig så jag har bett honom att inte komma hit, säger hon. 

Fick politiskt efterspel

Olyckan i Skrika gav eko ända till riksdagen. Främst eftersom det uppmärksammade lagliga svårigheter att få stopp på bilförare som kör utan körkort och begår upprepade trafikbrott. 

Riksdagsledamoten Anders Åkesson ( C) skrev en motion i ärendet. 

Han ville att lagstiftningen skulle ses över, att straffen skärps och att det blir utökade möjligheter att förverka obesiktigade fordon och fordon som används av personer som upprepade gånger gör sig skyldiga till rattonykterhet och olovlig körning.

– Jag har precis kontaktat justitieutskottet för att uppdatera mig om läget, jag ber att få återkomma i ärendet, säger han.

Fotnot: Lotta heter egentligen något annat.

Anders Blank

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt