Annons:

MESTADELS FRIANDEN I GROVA VÅLDSMÅLET I VIMMERBY

Ingen av de sex åtalade döms till fängelse. Foto: MostPhotos

MESTADELS FRIANDEN I GROVA VÅLDSMÅLET I VIMMERBY

Fem män stod åtalade för flera grova våldsbrott i Vimmerby kring midsommar. En sjätte för en mindre del i händelsen. Samtliga frias dock på de flesta punkter och samtliga slipper fängelse. 

Annons:

Domen i målet meddelades av Kalmar tingsrätt på måndagen. 

Det var ett stort polispådrag i Vimmerby kommun kring midsommar 2020. Natten mot midsommardagen trängde sig fem män in i en bostad på en ort i Vimmerby kommun. Bakgrunden till det ska ha varit att driva in en narkotikaskuld. 

I bostaden, där två personer låg och sov, blev det ett abrupt uppvaknande och en man i 25-årsåldern blev misshandlad med ett tillhygge. Smällen orsakade ett ordentligt jack i huvudet på målsägande, men tingsrätten menar att det inte är bevisat vem som slog honom med tillhygget. 

Samtliga frias därför för grov misshandel. 

20-tal slag och sparkar

Senare på natten ska dock återigen samma brottsoffer blivit misshandlad. Då ska det, enligt åtalet, ha rört sig om ett 20-tal slag och sparkar. Enligt tingsrätten är dock bara två slag bevisade och därför rubriceras det som misshandel av normalgraden och inte grov misshandel. För det döms en man i 20-årsåldern, hemmahörande i Skåne.

Den mannen – och en man i 20-årsåldern från Vimmerby – döms dessutom för stöld för att de stulit en mobiltelefon respektive ett tv-spel. Vimmerbybon döms också för grov utpressning, då han hotat att döda en av de två personer som befann sig i bostaden. Hotet uttalades på telefon till en närstående till brottsoffret och kravet för att låta mannen i 25-årsåldern leva var att den närstående betalade 5 000 kronor för en tidigare skuld. 

Gick vidare till annan ort

Fem av de sex gärningsmän åtalades också för olaga frihetsberövande. Här menar tingsrätten att de två brottsoffren frivilligt följde med till Vimmerby för att ta ut 5 000 kronor från en bankomat. 

Trots att färden gick vidare till en annan mindre ort i kommunen – där mannen i 25-årsåldern misshandlades och kränktes ytterligare – anser inte tingsrätten att det heller är att betrakta som olaga frihetsbeörvande.

Samtliga döms dock för grovt hemfridsbrott alternativt hemfridsbrott och där anser tingsrätten att det är klarlagt att inträngandet skedde i mannens bostad, att det skedde nattetid när han låg och sov samt att en mycket hotfull stämning då minst några av de tilltalade var beväpnade. 

Samtliga utom en av de åtalade döms för grovt hemfridsbrott, då den sjättes roll anses ha varit av underordnad betydelse.

Slipper fängelse

Samtliga sex slipper fängelse.

Här är deras straff:

* Man i 20-årsåldern, hemmahörande i Östergötland. Han döms för grovt hemfridsbrott och stöld den aktuella natten. Han frias för grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov utpressning. Han döms också för andra brott, bland annat bedrägeri, senare samma år. Påföljden blir skyddstillsyn

* Man i 20-årsåldern, tidigare boende i Vimmerby men numera i Skåne. Han döms för misshandel, grovt hemfridsbrott och stöld. Han frias från åtalet om grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov utpressning. Påföljden blir skyddstillsyn.

* Man i 18-årsåldern, hemmahörande i Vimmerby kommun. Han döms för hemfridsbrott. Påföljden blir ungdomsvård. 

* Man i 45-årsåldern från Vimmerby kommun. Han döms för grovt hemfridsbrott. Frias från grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov utpressning. Påföljden blir villkorlig dom förenat med dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.

En Vimmerbybo i 45-årsåldern, tidgare dömd till fängelse för grov misshandel, döms för grovt hemfridsbrott. Han frias från grov misshandel, olaga frihetsberövande samt grov utpressning. Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst i 60 timmar.  

* Vimmerbybo i 20-årsåldern. Han döms för grovt hemfridsbrott, stöld samt grov utpressning. Frias från åtalet om grov misshandel och olaga frihetsberövande. Påföljden blir skyddstillsyn med särskild behandlingsplan

Samtliga ska betala mellan 15 000 och 20 000 kronor till brottsoffret samt dennes anhörige. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt