Annons:

Många smittas utomlands:

Många i länet som nu smittas har varit utomlands. Foto: MostPhotos

Många smittas utomlands: "Var försiktig första veckan"

Smittspridningen ökar igen av covid-19. Majoriteten är unga och ovaccinerade – och en vanlig gemensam nämnare är att de varit på resande fot.
– Man måste mycket medveten om att det är en stor risk, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Många har hoppats på att få andas ut i höst. Nu kanske ett bakslag kommer. 

Läget inom sjukvården är förvisso fortsatt mycket stabilt – men smittspridningen har ökat igen. En stor skuld till det har unga och ovaccinerade personer. Inte minst de som varit och rest utomlands.

– Det är ganska klassiskt hur folk smittas nu. En del har varit utomlands, som Spanien där vi har sett en hel del fall, eller Ryssland i samband med fotbolls-EM. Man kommer hem och kör direkt igång med sitt sociala liv för fult. Innan man har testat sig har man träffat väldigt många. Det blir snabbt många personer om man träffar några på tisdagen, några på onsdagen och några på torsdagen. Delta är väldigt effektivt på att sprida sig, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Smittskyddsläkaren pekar utöver resor även ut flera andra orsaker till smittspridningen. 

– Det är sociala sammankomster som fester och smittspridning inom familjer som dominerar. 

Hur ser du på att ge sig ut och resa i världen nu?

– Man måste vara mycket medveten om att det är en stor risk att smittas och att smitta andra. Man måste tänka igenom hur man kan och ska ta sig hem. Vi ser en del som tar med sig smitta hem och kan smitta på vägen hem, säger hon och fortsätter:

– Rekommendationerna för vem som ska testa sig kan vara ganska snåriga, men är man ovaccinerad och har rest utanför Norden ska man testa sig. Har man symtom ska man testa sig. Jag tycket också att man ska vara försiktig en vecka om man har varit utomlands. Att vara försiktig med sitt umgänge är en enkel grej att göra för att undvika att smitta andra.

Det är generellt så att de som varit inlagda i sommar varit något yngre än tidigare.

– Det är en del som fått en eller två doser. Många blir förvånade när det upptäcks i smittspårningen, men oftast rör det sig om lindriga symtom för dessa. Vaccinet är inte 100-procentigt, men ger ett gott skydd, minskar risken för svår sjukdom och minskar benägenheten att sprida smitta vidare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt