Annons:

AVKRAGAD PRÄST VAR VERKSAM I HULTSFRED – FICK LÄMNA SITT NYA JOBB I NORRLAND

Den präst, som blev avkragad för att ha haft sexuell relation med en tonårspojke, har jobbat som rektor i Norrland under den senaste månaden. Nu har han fått lämna sitt jobb. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

AVKRAGAD PRÄST VAR VERKSAM I HULTSFRED – FICK LÄMNA SITT NYA JOBB I NORRLAND

Den präst, som har haft en sexuell relation med en tonårspojke och utretts för oaktsam våldtäkt, har tjänstgjort inom Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun och blivit avkragad efter domkapitlets utredning och beslut. Han har jobbat som rektor för skolor i Norrland sedan i augusti och fick på torsdagen lämna sitt jobb. 

Annons:

Det var tidigare i veckan som det uppdagades att en präst i Svenska kyrkan hade förklarats obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst som präst. 

Linköpings Stift fick i september förra året information om att en av deras då verksamma präster var polisanmäld för oaktsam våldtäkt. Polisutredningen lades ner då brott inte gick att styrka, men Linköpings domkapitel gjorde en internutredning som visar att prästen har inlett en sexuell relation med en tonårspojke som har farit illa av kontakten med honom. Det framgår också att prästens arbetsverktyg (mobil och dator) har innehållit material av sexuell och pornografisk natur. Domkapitlet hävdar att prästen har brutit de löften som han har gett vid prästvigningen och skadat det anseende en präst bör ha genom sina handlingar. Prästen har, enligt utredningen, försökt att förmå tonårspojken att ge upp sin vilja och frihet och har hela tiden haft ett övertag i relationen i kraft av sin ålder och livserfarenhet. 

Prästen fattade mitt under pågående utredning beslut om att lämna sin anställning inom Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun.

Domkapitlet har i sin tur beslutat att avkraga prästen, vilket är den hårdaste påföljd som Svenska kyrkan kan utdöma mot en präst. 

"Inga personalärenden i media"

Vår tidning har varit i kontakt med Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande i Aspelands pastorat, som med tydlighet pekar på att hon har personalsekretess. 

– Jag kommunicerar inga personalärenden i media, utan jag har fullständig personalsekretess. Jag tror att vi kan lämna information senare men jag vet inte när, säger Ulla Lisedahl.  

Nu när det har uppdagats, hur tror du att det kommer påverka kyrkans förtroende i Hultsfreds kommun?

– Det kan det mycket väl göra men jag kan inte riktigt svara på din fråga. Sådana här händelser händer tyvärr på många andra ställen också, vilket är otroligt ledsamt. Svenska kyrkan har inte gjort något fel. Den som har gjort felet är inte vi. Jag tycker att du ska kontakta personen i fråga. 

Varför var ni inte öppna med skälet till prästens avgång när han avgick?

– Det är stiftet som har tagit emot anmälan och domkapitlet och överklagandenämnden har tagit beslutet. Du får ta det med stiftet. 

Tycker du fortfarande att han har gjort ett bra jobb i pastoratet?

– Som jag sa tidigare så jag pratar inte om några personalärenden i media. 

"Inte gjort något olagligt"

Enligt Norrländska Socialdemokraten (NSD) jobbar den före detta prästen som ny grundskolerektor på flera skolor i Norrbotten. Den avkragade prästen har i en intervju med tidningen sagt att han inte har nämnt den sexuella relationen med tonårspojken eller utredningen för nya arbetsgivaren och ansett att hans förflutna inte påverkar hans nuvarande jobb. 

”Eftersom den händelsen inte har upprepat sig, och det var några år sedan, så ser jag inte hur den skulle påverka något nu. Jag har inte gjort något olagligt. Då arbetade jag med frågor som det inte fungerade att fortsätta med”, säger den avkragade prästen till NSD. 

Anställningen avslutades i dag

Samma tidning rapporterar i dag om att den tidigare prästen är tagen ur tjänst som rektor och att hans dator ska vara nedstängd. 

Skolchefen i den berörda kommunen berättar i en intervju med vår tidning att anställningen är avslutad.

– Vi har i dag kommit överens med vederbörande om att anställningen avslutas från och med i dag. Det är inte avsked eller uppsägning utan vi har enats om att anställningen avslutas, säger skolchefen. 

Hur ser du på den uppkomna situationen?

– Vi har inte känt till det såklart, så är det. Då hade vi aldrig anställt personen. Jag fick reda på det efter klockan 13 i går. Jag tror inte att jag har mer kommentarer än så. Vederbörande har jobbat hos oss sedan den 9 augusti. 

Hur ser du på att han inte har pratat om händelsen med er?

– Det vill jag inte kommentera. Vi har avslutat anställningen och kommit överens om det med vederbörande. 

Vår tidning har sökt berörd präst/rektor för en kommentar men utan framgång.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt