Annons:

Otryggheten ökar – och förtroendet för rättsväsendet minskar

Allmänhetens förtroende för rättsväsendet minskar samtidigt som otryggheten ökar. Det visar Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning som presenterades under tisdagen.

Annons:

På konferensen Folk och Försvar presenteras den årliga rapporten Nationella trygghetsundersökningen under tisdagen. Brås rapport visar att förtroendet för det svenska rättsväsendet har gått ned med tre procentenheter sedan den förra mätningen. När det gäller polisen är motsvarande siffra under samma period fyra procentenheter.

Dessutom ökar otryggheten. Var tredje kvinna uppger att de känner sig ganska eller mycket otrygga. För män är det drygt en av tio.

– Det är en stor ökning av andelen av befolkningen som känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde på kvällen, särskilt bland kvinnorna är det en stor ökning av otryggheten, säger Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet (Brå). 

Enligt undersökningen känner kvinnor en allt större oro för att bli utsatta för misshandel eller överfall. 

– Det är rimligt att sätta det här i samband med att det finns en ökad utsatthet för sexualbrott, det gäller särskilt yngre kvinnor. Det har ökat från 1,4 procent till 3 procent på tre år gällande gruppen kvinnor, Erik Wennerström.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt