Annons:

Expert dömer ut landsbygden –

Pelarne skola och förskola är nedlagd. Det är en del av landsbygden i Vimmerby kommun.

Expert dömer ut landsbygden – "Kallas för skräpytor"

Glesbygden kommer att gå under ekonomiskt. Professorn Kjell A Nordström dömer ut landsbygdens framtid totalt. – Vi kallar det skräpytor, säger Kjell A Nordström, professor på Handelshögskolan, enligt Veckans Affärer.

Annons:

"Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Det finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd". 

Det ska professorn Kjell A Nordström ha sagt vid ett seminarium på Nordic Business Forum Sweden nyligen, enligt tidningen Veckans Affärer. 

Han spår att 80 procent av världens befolkning kommer att bo i 600 superstäder om 30 år. Där ska nästan hela världens ekonomiska liv koncentreras – och hans syn på landsbygden i framtiden är kolossalt pessimistisk.

– Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som Stortorget i Avesta, sade Kjell A Nordström.

Han jämför urbaniseringen som sker nu med den som skedde under den industriella revolutionen på 1800-talet. Skillnaden, menar han, är att förändringen går extremt mycket snabbare nu. 

– Stockholms ekonomi växer snabbare än Kinas. Sveriges befolkning söker sig i allt högre grad till storstäderna – en utveckling som kommer att hålla i sig och bli än starkare. 

Fråga

Håller du med honom?

Ja, absolut
Nej, verkligen inte
Bryr mig inte
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt