Annons:

Regionen går in ny vaccinationsfas – stora centralerna avslutas

Vaccinationscentralerna avslutas inom kort. Foto: MostPhotos

Regionen går in ny vaccinationsfas – stora centralerna avslutas

Region Kalmar län går in en ny fas i vaccinationsarbetet när hälsocentralen nu blir basen för de fortsatta vaccinationerna. De stora vaccinationscentralerna kommer nu att försvinna. 

Annons:

Den gångna veckan avslutade vaccinationscentralerna i Kalmar och Västervik sitt arbete och under nästa vecka ges de sista vaccinationerna vid centralerna i Oskarshamn och Borgholm.

Nu kommer hälsocentralerna och de privata läkarmottagningarna bli fasen i fortsättningen. 

– Vaccinationscentralerna har spelat en viktig roll för att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt. Nu vill vi nå de personer som av olika skäl ännu inte vaccinerat sig. Det handlar om information, uppsökande arbete, men också om att erbjuda vaccinationsmöjligheter på annat sätt, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Det kommer också bli drop in-mottagningar och riktade insatser. 

– Förutom att boka tid på 1177.se kommer flera hälsocentraler i områden där vaccinationstäckningen är lägre att ha drop-in-mottagningar och riktade insatser. Det gäller exempelvis i Högsby, Torsås, Vimmerby och i Kalmar, säger biträdande förvaltningschef vid primärvårdsförvaltningen Patrik Glasberg.

Främst yngre som avstått

Av fredagens uppdatering av den regionala statistiken framgår att 82,8 procent av befolkningen över 18 år tagit en första dos. Det motsvarar 169 906 personer och 161 871 personer har också tagit båda doserna. Fullvaccinerade är därmed 78,9 procent.

Cirka 30 000 personer över 16 år har fortfarande inte vaccinerat sig mot covid-19 eller bokat en tid för en första dos. 

"Det är främst yngre under 40 år som hittills avstått. I gruppen 16-17-åringar är det 32 procent som inte bokat tid för vaccination, för 18-29-åringar rör det sig om 31 procent och för 30-39-åringarna 25 procent", skriver regionen. 

Av Folkhälsomyndighetens senaste veckouppdatering som sträcker sig fram till den 12 september framgår att 84,6 procent av befolkningen över 16 år fått en första dos. Motsvarande för riket är 82,3 procent. 

78,2 procent har fått båda doserna och motsvarande för hela riket var 72,8 procent. I dessa siffror redovisas också personer folkbokförda i andra län. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt