Annons:

VOK:s ordförande:

Här planerar kommunen för en förskola. Foto: Vimmerby kommun

VOK:s ordförande: "Förväntar mig att de ändrar sig"

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) öppnade upp för att använda en mindre del av VOK-skogen efter ett möte med föreningen på onsdagen. Men Bertil Axelsson, ordförande i Vimmerby OK, känner inget lugn. – Jag förväntar mig att de ändrar sig om förskolan, säger han.

Annons:

Att Vimmerby kommun avser att exploatera delar av området Skyttehagen i framtiden slog ned som en bomb i tisdags. En enig kommunstyrelse sa ja till en förskola i området och på sikt finns planer på flera olika byggnationer

Kritiken från Vimmerby OK, som använder skogen, var stor och på onsdagskvällen besökte kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S) VOK:s styrelsemöte. Efteråt öppnade kommunalrådet för att kommunen kan använda en mindre del av VOK-skogen än planerat. 

Men VOK är fortfarande allt annat än belåtna. 

– Det känns inte bättre, vi vill inte ha någon förskola här. De har inget annat alternativ, säger de, och vi vet att det kommer bli mer och mer då. De kommer förstöra området, säger Bertil Axelsson, ordförande i VOK, som inte mår bra efter beskedet: 

– Det här dränerar mig på all min energi. Vi hade en planeringskonferens i söndags och allt kändes så bra, vi skulle satsa och så kommer det här som en käftsmäll.

Inte tagit något beslut

Hur VOK kommer gå vidare är oklart. 

– Vi tog inget beslut, vi får se om vi kommer överklaga det här. Vi har inte pratat om namninsamlingar eller folkomröstningar. Det kostar ju mycket, och det känns inte rätt. Det är bättre att de tar sitt förnuft till fånga. 

Tror du att man kan ändra sig?

– Det jag förväntar mig är att de ändrar sig om förskolan. Vi vill inte ha den här, det är fler som tycker så. Jag vill att allmänheten som tycker att det är värt att ha den här skogen och andra föreningar protesterar. Dessutom blir det ju tre förskolor precis bredvid varandra och det blir massa barn som ska samsas om skogen. Det borde finnas bättre alternativ än det här för en förskola. 

"Ett dråpslag"

Bertil Axelsson är förtjust i ex-kommunalrådets Micael Glennfalks (M) förslag. 

– Enligt honom finns det ju flera alternativ, men de vi har haft kontakt med säger att det här är det enda. Man får hoppas att partipiskan inte viner i fullmäktige, utan att varje politiker röstar efter sin egen övertygelse. Tittar man runt den här cirkeln de har ritat in så finns det inget som motsvarar det området nära staden. Det är bara det här. 

Hur känns det här för er?

– Det är jättejobbigt, det är ett dråpslag. Vi vill ju att vi ska bli fler igen, vi vill hålla på med kurser och med skolor. Vi vill inte hålla på med det här. Nu kommer vi avvakta lite, vi får se vad som händer. De ska planlägga det här på något sätt och förhoppningsvis blir det protester från många håll. Det är ju mycket folk som använder skogen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt