Annons:

Hultsfredsföretaget klimatsatsar – kör bilarna på lokala restprodukter

Tomas Tak & Bygg storsatsar klimatmässigt. Foto: Tomas Tak & Bygg

Hultsfredsföretaget klimatsatsar – kör bilarna på lokala restprodukter

Hultsfredsföretaget Tomas Tak och Bygg fortsätter sin klimatsatsning och har nu köpt in sin andra företagsbil som går på biogas. 
– Vi försöker ligga i framkant, äger Tomas Lindqvist om företagets satsningar på miljön.

Annons:

Det välkända Hultsfredsföretaget Tomas Tak och Bygg fortsätter att göra satsningar för att minska klimatpåverkan. Tidigare har en bil som går på biogas köpts in till företaget, och nu har ytterligare en köpts in.

– Det funkar bra, och dels är det en miljögrej. Att vi kan köra på restprodukter som utvinns av bajs, säger ägaren Tomas Lindqvist.

Den avgörande faktorn till att det blev just biogas är Hagelsrums gård i Målilla som producerar biogas. 

– Vi jobbar mycket åt Hagelsrums gård, så vi tycker det är kul att de satsar på biogas. Vi får jobb, och så kan vi tanka deras produkt, det känns bra. Tom Birgersson på Hagelsrum är väldigt driven, med tänket på hela gården. Det har påverkat oss mycket. 

Finns det några nackdelar för er att köra biogas?

– Nej, egentligen inte. Det enda är väl att med en gasbil kommer man kanske 35 mil på en tank bara, jämfört med det dubbla med en dieselbil. Men tillgängligheten är bra här, det finns gas överallt – i Vimmerby, Hultsfred, Målilla, Växjö… 

Är tanken att ni ska gå över till att bara köra på biogas?

– Vi har beställt två bilar till, så vi satsar på det. På sikt kommer det vara bara biogas, men det går ju att konvertera vanliga bilar till biogas också. 

Gör ni andra miljösatsningar i företaget också?

– Vi försöker göra allt vi kan, med både inköp och material. Nu håller vi på med en grej på 1000 kvadrat där vi lägger Noxout, tätskiktsmaterial som renar luften, och så lägger vi mycket sedumtak som tar hand om regnvattnet till exempel. Vi försöker ligga i framkant.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt