Annons:

Det här gäller vid evenemang efter första december

Folkhälsomyndigheten har presenterat smittskyddsåtgärder från 1 december. Foto: MostPhotos

Det här gäller vid evenemang efter första december

Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram förslag på hur smittskyddsåtgärder ska se ut från och med första december. Mycket hänger på om arrangörerna kommer använda vaccinpass eller inte.

Annons:

Ett förslag på smittskyddsåtgärder från och med 1 december har tagits fram av Folkhälsomyndigheten. Åtgärderna innefattar bestämmelser om hur allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare kan genomföras med eller hur vaccinationsbevis.

"Avsikten är att begränsa de effekter som stora sammankomster kan ha på smittspridningen och därmed på hälso- och sjukvården", skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta flera smittskyddsåtgärder:

* Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

* Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

* Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Om ett sällskap uppgår till fler än åtta deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet. 

Rutinen skriftligt

Ingen av dessa åtgärder är nödvändiga om vaccinationsbevis används. Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

– Syftet är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär. Det innebär minskad risk för en ökad smittspridning och minskad risk för en ökad belastning på vården. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Alla arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus måste vidta vissa grundläggande smittskyddsåtgärder, som att informera om hur smittspridning kan undvikas och ordna möjligheter för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit. 

Förslaget har skickats ut på remiss och införandet är planerat till 1 december.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt