Annons:

Landstinget säger nej till gratis resor för asylsökande

Det blir inga gratis busskort för asylsökande. Det är inte aktuellt för landstinget att bekosta gratis bussresor sedan Migrationsverket sagt upp avtalet med KLT, enligt ett beslut i dag på landstingsfullmäktige.

Annons:

Sommaren 2015 slöt KLT (Kalmar Länstrafik) ett avtal med Migrationsverket om att samtliga asylsökande skulle få fria resor med buss inom länet. Beslutet om gratis busskort orsakade debatt och syftet var att minska isoleringen för de som bor långt från större orter och för att satsa på integrationsarbetet.

Men i maj 2016 valde Migrationsverket att inte förlänga avtalet med KLT gällande gratis busskort för asylsökande i Kalmar län. Då stoppades gratisresorna.

Nu har landstingsfullmäktige prövat ett förslag om att införa gratis bussresor för asylsökande. Förslaget besvarades med att det inte är aktuellt för landstinget att bekosta gratis bussresor sedan Migrationsverket sagt upp avtalet. Sedan den 1 december 2016 har Migrationsverket återgått till att köpa enskilda biljetter istället för periodkort. 

Fria för äldre?

Ett medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer kommer att beaktas i kommande plan- och budgetarbete.

Sverigedemokraterna reserverade sig för att fria bussresor för seniorer 70 år och äldre på tätortstrafiken i Kalmar ska införas på försök under vissa tider på dagen. Kristdemokraterna hade också ett förslag om att trafikstyrelsen skulle få direktiv att aktivt pröva möjligheten att införa avgiftsfria resor för pensionärer från sommaren 2017.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt