Annons:

Kommunen testar snabbare bygglov och e-tjänster

Handläggningstiderna för bygglov är nere på fyra till fem veckor, säger förvaltningschefen Anders Helgée. Foto: Vimmerby kommun

Kommunen testar snabbare bygglov och e-tjänster

Handläggningstiden för bygglov har sjunkit. Att försöka få ännu snabbare hantering för enklare bygglov kommer att testas i höst.
– Vi kommer att testa det för att kunna ge ökad service, säger förvaltningschefen Anders Helgée.

Annons:

När debatten gick som varmast låg handläggningstiderna för ett bygglov på tio veckor. Det upprörde ex-kommunalrådet Micael Glennfalk (M) – som var kritisk till att enkla lov hade långa handläggningstider. 

Han ville se en form av snabbkassa för enklare varianter av bygglov. 

Nu kan det vara på gång, men några "24-timmarslov" lär det inte bli tal om.

– Vi har tittat på andra kommuner, bland annat har vi varit i Mjölby, och hur man lyckas med 24-timmarslov. Där har man träffat de sökande två eller tre gånger på två, tre eller fyra veckor. Sedan är man klar, stämplar in ärendet och så får man bygglovet dagen efter. Den rätta handläggningstiden blir ju då inte 24 timmar utan några veckor, säger miljö- och byggnadschefen Anders Helgée. 

Halverad väntetid

Nämndens vice ordförande Lars-Inge Green (S) redovisade att miljö- och byggnadsnämnden gjorde ett överskott på 767 000 kronor på sin verksamhet i Vimmerby kommun. I första hand beror det på vakanta tjänster under året. De vakanta tjänsterna var en stor anledning till att väntetiden på bygglov låg på åtta till tio veckor när det var som längst. Nu har väntetiden halverats. 

– Det är bra att bygglovshandläggningstiderna är nere på fyra, fem veckor, säger Glennfalk (M). 

Ska testas

Under hösten 2017 ska en form av snabbkö provas. Även andra e-tjänster står på agendan. 

– Förhoppningsvis ska vi ha det på test under hösten, i alla fall förhoppningsvis innan årsskiftet, för att kunna ge ökad service. Men det sätter högre krav också, vi måste ha ett digitalt arkiv med kartor och ritningar och det måste vara en hög kvalitet på det som lämnats in. Det funkar inte att de är gjorda på servetter eller så. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt