Annons:

Kommunens kampanj – för att tonåringar inte ska bjudas på alkohol

Kommunen gör en kampanj också för att tonåringar inte ska bjudas på alkohol. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kommunens kampanj – för att tonåringar inte ska bjudas på alkohol

Inför jul och nyår genomför Vimmerby kommun en informationskampanj till föräldrar och vårdnadshavare. Målet är att få ned antalet som bjuder tonåringar på alkohol.
– Det viktiga är att våga prata, säger vikarierande ANDTS-samordnaren Moa Eskilsson.

Annons:

Precis som tidigare genomför Vimmerby kommun en informationskampanj inför jul och nyår. Målet är att minska antalet föräldrar och vuxna som bjuder tonåringar på alkohol.

Forskning visar tydligt att tonåringar som får testa alkohol hemma dricker mer alkohol under uppväxten än tonåringar som inte får testa alkohol hemma. Vimmerbys ungdomar är inget undantag. Drogvaneundersökningen från 2021 visar att nästan var fjärde elev i årskurs två på gymnasiet inte vet om de får dricka alkohol för sina föräldrar eller inte. 

– Budskapet är att man ska stå enade kring frågan om gränssättning gällande alkohol. Bjud inte tonåringar på alkohol och ungdomarna ska veta tydligt om de får eller inte får dricka alkohol. Vi vill verkligen att ungdomarna ska veta och det är viktigt att vårdnadshavare och andra vuxna vågar prata om det, säger Moa Eskilsson, som är vikarierande ANDTS-samordnare på kommunen.

Kan det inte vara svårt att prata med sina ungdomar om de här frågorna?

– Gör vi det tillsammans och stöttar varandra blir det lättare. De senaste 15 åren är trenden tydligt nedåtgående och det är jättebra. Det har blivit en trend att man som förälder eller vårdnadshavare är mer tydlig och faktiskt säger nej i högre utsträckning. Men faktum är att var fjärde inte vet och därför trycker vi på det i kampanjen.

"Kan låta jätteklyschigt"

Kampanjen kommer synas från mitten av december till 7 januari. 

– I år syns vi lite mer i Vimmerby centrum och digitalt. Det handlar om både butiker och sociala medier. 

Vilka är de bästa tipsen till vuxna?

– Det är att våga prata om det. Det kan låta jätteklyschigt, men att prata om det hemma, bygga tilliten och våga säga nej är jätteviktigt. Ett tydligt nej är också en skyddsfaktor om ungdomen blir tillfrågad någonstans.

"Ska göra det med hjärta"

Moa Eskilsson säger att det är lätt som förälder att tänka att "bjuder jag lite här hemma så dricker hen inget annat".

– Men så är det inte. Det är tydliga siffror för att om man blir bjuden på alkohol är det lättare att dricka alkohol hos andra. Det bästa är att börja med tydliga gränser i hemmiljö.

Men att vara stenhård och jobba med pekpinnar kring nolltolerans kanske inte heller är en lösning.

– Man ska göra det med hjärta och våga prata om det. Tillitsfulla relationer är jätteviktiga och även om det också låter klyschigt är en förälder kanske den viktigaste personen i ungdomens liv. Genom att säga nej man kan göra en riktig skillnad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt