Annons:

Svenskt vatten vill höja avgifterna: "Tryggar vattenförsörjningen"

Organisationen Svenskt vatten anser att landets kommuner måste kunna ta ut en högre avgift för vatten än vad som är möjligt i dag. Det säger Svenskt vattens ordförande Johan Persson (S) till P4 Kalmar.

Annons:

I dag kan svenska kommuner inte ta ut mer i avgift för vatten än vad som anses skäligt. Det innebär att en liter vatten kostar ungefär fyra öre. 

Branschorganisationen Svenskt vatten vill ändra på detta. 

Till P4 Kalmar säger Johan Persson (S), ordförande i Svenskt vatten och kommunalråd i Kalmar, att han vill ändra VA-lagstiftningen för att på sikt trygga vattenförsörjningen.

– Jag skulle gärna se att man skulle kunna bygga upp investeringsbanker eller motsvarande som gör att man kan bunkra pengar under ett antal år för att man vet att man framåt har en stor investering och då kunna använda det. Det skulle också vara bra för VA-abonnenterna därför att då blir det inte så kraftiga prisstegringar just när man ska genomföra den investeringen, säger han.

"Får inte bli en marknad"

Johan Persson (S) är dock tveksam till att ta ut högre avgifter för att få människor att förbruka mindre vatten än i nuläget. 

– Till en del har ju det effekt, men vi får ju inte heller hamna i en situation där vatten blir en marknad, säger han.

Svenskt vatten ska inom en snar framtid lämna ett förslag om en lagändring utifrån tanken på framtida investeringar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt