Annons:

Efter nya lagen – kommunen igång med arbete för att skydda visselblåsare

– Vi känner ju till att den här lagen och förändringen kommer med nya krav, så vi måste rigga vår organisation efter det. Det har varit min roll i det här, säger kommundirektör Carolina Leijonram om uppstarten av projektet. Foto: Simon Henriksson

Efter nya lagen – kommunen igång med arbete för att skydda visselblåsare

Vimmerby kommun är i uppstarten med arbetet att utforma ett system för att underlätta för anställda som vill larma om saker de inte anser gå rätt till på arbetsplatsen, en så kallad visselblåsarfunktion. Arbetet är ett svar på den nya lag som säger att arbetsgivare måste ha ett system för att skydda personer som larmar. 
– Det ligger i linje med vårt eget arbete, säger kommundirektör Carolina Leijonram.

Annons:

I september fattade riksdagen beslut om en ny lag med syfte att skydda visselblåsare på arbetsplatser. Lagen, som trädde i kraft i december, innebär att arbetsgivare kommer att bli skyldiga att skydda anställda som vill larma om missförhållanden på arbetsplatser. I juli ska arbetsgivare med 50 eller fler anställda ha en intern visselblåsarfunktion på plats. 

Arbetsgrupp tillsatt 

Vimmerby kommun ligger i startgroparna med arbetet och har nyligen tillsatt en arbetsgrupp bestående av HR-strateg Anna Nilsson, säkerhetssamordnare Håkan Westerback, ekonomichef Roger Sjögren och kommunjurist Peter Olsson som fått i uppdrag att utreda hur en visselblåsarfunktion ska se ut och sköta upphandlingen av den. 

– De fyra bildar vår interna lokala arbetsgrupp där vi tycker att vi fått med samtliga kompetenser, berättar kommundirektör Carolina Leijonram.

Det har då och då framkommit kritik om tystnadskultur i stadshuset – ser ni det här även som ett svar på den kritiken? 

– Det är ju en regelförändring som sker nationellt. Vi har alltid haft en syn på att det ska vara öppenhet och transparens. Det ligger i linje med vårt eget arbete och i linje med hur vi ser på frågan i övrigt.

 När hoppas ni att det här ska kunna vara i gång? 

– Framåt sommaren. Förändringen gäller ju från sommaren och då ska vår organisation vara rustad att hantera det här kravet på oss. Men vi försöker jobba i den här riktningen redan idag, men vi har inte ett lika upparbetat system på den nivån än. 

”Vi blir länken mellan företaget och organisationen”

Anna Nilsson leder arbetsgruppen och arbetet med att få klart funktionen innan 17:e juli då den enligt lag ska vara på plats. 

Vad är eran uppgift i arbetsgruppen?

– Vi blir den interna gruppen som arbetar med frågan om visselblåsning i ett första led. Det handlar om att ta fram och diskutera hur vi ska ha det i kommunen och vilka rutiner vi behöver ha. Sedan ämnar vi att upphandla ett företag som kan vara kanalen dit anmälningarna kommer. Det ska vara ett företag som är kunniga och kan göra en första värdering om det handlar om en visseblåsning eller är något som vi ska hantera internt i stället. Vår grupp kommer då vara kontakten med företaget, och i synnerhet om det är ärenden som företaget inte bedömar vara visselblåsning, då tar vi det och diskuterar om det är något vi behöver hantera internt. Vi blir länken mellan företaget och organisationen helt enkelt.

Var i processen är ni nu? 

– Tanken är att vi ska göra en upphandling tillsammans med grannkommunerna, som vi ofta gör. Där är vi nu. VI har inte gått ut med upphandlingen än, men det ska vara en oberoende part som tar emot anmälningarna. Det blir en större trygghet för den som anmäler. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt