Annons:

Vinden har vänt för ALV – så stor blev vinsten 2021:

Astrid Lindgrens Värld gjorde ett starkt resultat 2021. Vd:n Joacim Johansson betonar dock att resultatet är dopat. Foto: Arkivbild

Vinden har vänt för ALV – så stor blev vinsten 2021: "Blir en dopad siffra"

2020 kommer för evigt vara ett mycket mörkt år i Astrid Lindgrens Värld. ALV gjorde nära 90 miljoner i underskott. 2021 blev däremot något helt annat. Astrid Lindgrens Vimmerby AB gör 18,3 miljoner i vinst.
– Det är en dopad siffra, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Bakgrundshistorien behöver inte bli särskilt lång. Astrid Lindgrens Värld tvingades sommaren 2020 att stänga blott tolv dagar efter att man öppnat parken. Detta efter ett beslut av polismyndigheten, som senare visade sig vara felaktigt.

Det fick katastrofala följder för turismen i Vimmerby i stort och självklart för Astrid Lindgrens Värld som företag. Förlusten 2020 blev nästan 90 miljoner kronor. Omsättningen landade på 19 miljoner kronor – att jämföra med 240 miljoner 2019. 

Det talades om konkurshot och bolaget fick ett lån på 75 miljoner kronor. 80 procent borgade staten för och resterande 20 procent banken.

Dessutom fick bolaget ett koncernbidrag från moderbolaget Astrid Lindgrens Förvaltning AB på närmare 55 miljoner kronor. Det gjorde att bokslutet till slut stannade på -2,6 miljoner kronor på sista raden.

2021 blev något helt annat. Det visar siffror från bolagsstämman som hölls alldeles nyligen. ALV:s omsättning landade på 221 miljoner kronor och vinsten blev 18,3 miljoner kronor. Endast 2015 och 2019 har resulterat i högre vinst på 2010-talet.

– Det är bra, men det är inte rekordnivåer. Vi är väldigt glada för att vi går plus och det är bättre än de förhoppningar vi hade. då skattar jag mig oftast som en optimistiskt lagd person. Vi hade absolut svarta siffror i vår budget och målbild, men vi trodde inte att vi skulle landa på drygt 18 miljoner kronor i resultat. Det är mer än vi kunnat tro vid ingången av sommaren, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

"Ett dopat resultat"

I mitten av juli slopades restriktionerna och Astrid Lindgrens Värld kunde i princip hålla öppet som vanligt. 

– Ett skäl till det här är förstås att vi till slut fick ta emot så många gäster som vi kan. Något vi gjorde var också, eftersom vi inledningsvis var tvungna att ha ett begränsat antal besökare, att korrigera entrépriser. Vi hade inga rabatterade priser, utan alla biljetter var på samma nivå. Det var helt klart avgörande, men nu när vi inte har restriktioner kommer vi återgå till att ha barnbiljett, vuxenbiljett och seniorbiljett.

Joacim Johansson är dock tydlig med att säga att resultatet delvis är dopat.

– Vi höll igen till 100 procent på övrigt underhåll och investeringar. När jag presenterade det här för styrelsen och stämman var jag noga med att poängtera att det är aningen dopat. Ett normalt år lägger vi mellan sju och tio miljoner på investeringar och underhåll. Därför blir resultatet lite missvisande i det hänseendet. Det får vi igen nu, säger Joacim Johansson och skrattar.

En del av de stödpengar som gällde 2020 blev också utbetalda först 2021.

– Totalt rör det sig i storleksordningen om 24 miljoner som kunde hänföras till 2020. Därför blir det en dopad siffra och en stor del av de här miljonerna kunde tryckt ned förlusten under 2020. 

Konkurshotet borta

Konkurshot och annat är nu helt undanröjt, menar Joacim Johansson.

– Det ligger bakom oss och det fick vi bort redan när vi fick låna pengar av vår bank med statsgaranti. Även koncernbidraget från moderbolaget betydde mycket för att vi skulle överleva 2020. Samtidigt har vi en rejäl skuld att betala tillbaka på och det ska betalas tillbaka rätt snabbt. 

Mycket talar nu för att sommaren 2022 kan bli en kanonsommar i Vimmerby.

– Vi har stora förhoppningar och förväntningar. Vi ligger före både 2019 och 2020 vid samma tidpunkt, om man tänker på hur det bokades fram tills att pandemin blev en stor faktor. Med stor förhoppning och förväntan går vi in i den här säsongen och hoppas att det kan bli likt 2019 med över en halv miljon besökare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt