Annons:

Nu är det klart – Sverige söker medlemskap i Nato

Magdalena Andersson (S) meddelar tillsammans med Ulf Kristersson (M) att Sverige kommer ansöka om medlemskap i Nato. Foto: Bildbyrån

Nu är det klart – Sverige söker medlemskap i Nato

Redan i går stod det klart efter att Socialdemokraterna lämnat sitt besked. Nu meddelar regeringen att det formella beslutet är taget – Sverige kommer ansöka om att bli medlem i Nato.

Annons:

Statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) håller just nu en pressträff om Sveriges Nato-ansökan som ska ske parallellt med Finlands ansökan.

– Det står klart att det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige ska gå med i Nato. Vi kommer meddela Nato att vi vill bli medlem i alliansen, säger statsminister Magdalena Andersson.

Statsministern uppger att hon känner sig trygg med att det finns ett stöd för att bli Natomedlem bland det svenska folket. Samtidigt har hon respekt för att man kan ha en annan åsikt om Nato och fortfarande bry sig om Sverige. 

– Med ett svenska Natomedlemskap höjs tröskeln för ett miltärtangrepp i vårt närområde, säger Andersson.

200 år lång tradition bryts

Ansökningsprocessen kan gå i mål vid årsskiftet – men det kan också ta längre tid. Det säger moderatledaren Ulf Kristersson.

– Det här är ett historisk beslut. Det handlar inte om partipolitik utan att ta ett gemensamt ansvar för landets säkerhetspolitiska intresse, säger han.

Sveriges Natoambassadör kommer inom kort förmedla att Sverige vill gå med i försvarsalliansen. Regeringen har också beslutat om en proposition som gör det möjligt för Sverige att ta emot militärt stöd från samtliga EU- och Natoländer.

Så sent som i november meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige aldrig skulle gå med i Nato under hans ledning. Orsaken till den enorma omsvängningen är förstås Rysslands angrepp på Ukraina den 24 februari. 

Beskedet innebär att en 200 år lång tradition av svensk alliansfrihet nu bryts. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot ett medlemskap i Nato. 

 

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt