Annons:

Tomas Rintala från Södra Vi debatterade klimatet i SVT. Foto: Skärmdump/SVT

Tomas från Södra Vi med i SVT-program om klimatet: "Jorden går inte under"

SVT:s nya satsning "Åsiktsbubblan" handlar om att åtta personer delas in i två olika läger. De har diametralt skilda åsikter om ett ämne – och nyligen var Södra Vi-bon Tomas Rintala som inte tror att klimatkrisen är ett faktum med.
– Jorden kommer inte gå under, säger han.

Annons:

Sveriges Television satsar vidare på olika debattprogram där människor med olika åsikter ska mötas. "Åsiktsbubblan" hade nyligen premiär och i det andra avsnittet "Klimatförnekelse eller undergångshysteri" deltog Södra Vi-bon Tomas Rintala. 

Han är av åsikten att klimatkrisen inte är ett faktum. 

– Jag gillar inte det ordet. Det finns inga bevis för att vi har ett klimathot. Vi har ett miljöproblem, men det är något annat och något vi kan påverka. Klimatet styrs av solens aktivitet, jordens omloppsbana och mycket annat. Det är inget vi kan göra åt, säger Tomas Rintala. 

FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter har de senaste åren varit rätt entydiga. Människans påverkan på klimatet är stor och bevisen för att olika typer av extremväder är kopplade till mänsklig påverkan har stärkts sedan rapporten 2013. Det handlar om ökad risk för mer intensiva värmeböljor, skyfall och extrem torka.

Men Tomas Rintala håller inte med.

– Det är klimatförändringar och det har jorden upplevt åtskilliga gånger.

Så trots de här rapporterna känner du ingen oro för människans klimatpåverkan?

– De där rapporterna har aldrig visat sig stämma, de har alltid slagit fel. Vi såg löpsedlar på 70-talet om att vi måste göra något nu, annars går jorden under om tio år. Det är 50 år sedan och jorden har inte gått under. Vi människor måste anpassa oss efter klimatet, klimatet kommer aldrig anpassa sig efter oss.

"Upplägget var bra"

I SVT-debatten satt Tomas Rintala först med personer med liknande åsikter – för att sedan få möta personer som ser klimatkrisen som ett reellt hot.

– Jag tycker själva upplägget var bra, att man inte bjudit in proffstyckare. Det är människor från verkligheten med väldigt olika åsikter. Sedan om det är polariserat eller inte, det är nog mer media som polariserar vår vardag. Upplägget var rätt bra och vi var där i åtta timmar. Det resulterade i ett program på 28 minuter. Det är klart att det hettade till ibland, men det var ganska bra diskussioner.

Vad är nyttan med att mötas så här?

– Nyttan finns för den som ser programmet och får olika vinklar på samma fråga. Därefter kan man bearbeta vad man tycker. 

Hur kom det sig att du var med?

– Jag blev rekommenderad av en annan person blev tillfrågad men inte ville delta. Därför var SVT här på ett besök och gjorde ett inledande reportage från min bilverkstad.

Vad har du fått för reaktioner?

– Inte speciellt mycket. Det är nog ett program som många inte ser. Det finns mycket att välja på bland utbudet.

Tomas Rintala har själv varit aktiv politiskt för Sverigedemokraterna, men det är inte aktuellt att engagera sig igen.

– Jag har mina åsikter och tycker och tänker, men jag kommer inte vara aktiv politiskt nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt