Annons:

Så betygsätter de lokala företagen Vimmerby kommun

Vimmerby får, precis som landet totalt, 70 i NKI när företagen får betygsätta kommunen.

Så betygsätter de lokala företagen Vimmerby kommun

Årets öppna jämförelse inom området företagsklimat har släppts. Servicemätningen av kommunernas myndighetsutövning gentemot företag ger Vimmerby kommun ett marginellt bättre resultat än vid den förra mätningen.
Det sammanlagda NKI-resultatet för Vimmerby kommun är 70 av 100. Det totala betyget i Sverige är också 70.

Annons:

För fjärde gången genomför Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en öppen jämförelse inom området företagsklimat. Det är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning gentemot företag. 

Nöjd-Kund-Index, hädanefter NKI, är ett samanfattande mått på hur nöjda företagen är totalt sett och således ett mått på på den totala nöjdheten i verksamheten. Totalt deltog 147 kommuner samt sju gemensamma förvaltningar i undersökningen som rör 2016. 

Vimmerby kommuns NKI-resultat är 70 på en 100-gradig skala. Resultat mellan 70 och 80 beskrivs som "högt". 

Jämfört med 2014, då den senaste mätningen gjordes, har Vimmerby – även om det är minimalt – förbättrat sig. Då fick Vimmerby ett NKI-resultat på 69 totalt sett. 

Brandskyddet stack ut

Med 70 i betyg hamnar Vimmerby på 85:e plats i rankingen. 

Positivt sticker brandskyddet ut. Där får Vimmerby kommun ett NKI-resultat på 89 av 100 och det är toppskiktet i Sverige.

När det gäller bygglov hamnar Vimmerby långt ned, på 72:a plats. Vimmerbys NKI är 62 och snittet i Sverige är 62. För miljö- och byggnadsnämnden – som Vimmerby har tillsammans med Hultsfreds kommun – är NKI-resultatet högre i Hultsfred. Bygglovsfrågorna får klart sämre resultat än 2014, vilket sannolikt kan förklaras av att handläggningstiderna under 2016 var längre än tidigare.

Gällande markupplåtelse fanns inte tillräckligt många svar från företagarna i Vimmerby för att kunna redovisa ett resultat inom detta myndighetsområde. 

Miljö- och hälsoskyddet är likt bygglovet ingen munter läsning. Vimmerbys NKI är 60 och rankingmässigt innebär det 94:e plats. Totalt i Sverige är NKI 70. 

Vimmerby har plats 111 på rankingen och ett NKI på 66 när det är livsmedelskontroll det handlar om. Totalt är NKI i Sverige 74.

Rörande serveringstillstånd fanns inte heller tillräckligt många svar för att mätas i Vimmerby.

Vägde tyngst

Av det som undersöktes vägde livsmedelskontrollen tyngst i det sammanvägda resultatet.

Livsmedelskontroll låg på (32 procent), bygglov (20 procent), miljö- och hälsoskydd (18 procent) samt brandskyddet (6 procent).

När det handlade om bemötande, information, tillgänglighet, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet får Vimmerby kommun idel höga poäng. Samtliga är över 70 eller högre. Bemötande, med 78, sticker ut mest. 

Sämst i rankingen hamnade Tranemo, Alingsås, Nora och Enköping. Lägst hade Enköping med ett NKI på 58. 

Bäst gick det för Sunne och Bromölla. Båda hade ett NKI på 82.

Svarsfrekvens på 51 procent

Knappt 30 procent av de som besvarat enkäten är kvinnor. Drygt 70 procent är män. 

Kvinnor är mer nöjda med myndighetsutövningen än män.

Storleken på företaget hade ingen större betydelse för hur nöjda företagarna var med servicen. Möjligtvis går det att säga att egenföretagare utan anställda är något mindre nöjda än övriga.

En del skillnader finns mellan olika branscher vad gällder nöjdheten. Mest nöjda är företagare inom branscherna skola, vård och omsorg samt inom hotell, restaurang och underhållning. 

Minst nöjda är företagare inom branschen företagstjänster. Jordbrukare har varit minst nöjda tidigare, men gruppen har blivit mer nöjda sedan den senaste undersökningen.

I Vimmerby hade 131 svar använts. Svarsfrekvensen var 51 procent. 

Totalt var svarsfrekvensen 45 procent. 

Hur Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun, ser på resultatet kan du läsa senare under morgonen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt