Annons:

  • Solcellsanläggning till sjukhus i Tanzania – Vimmerby är hjärtat i projektet

    Distriktsläkaren Anders Brunegård, från Vimmerby, är initiativtagaren till hela projektet. Foto: Privat

  • Solcellsanläggning till sjukhus i Tanzania – Vimmerby är hjärtat i projektet

    På sjukhuset i Tanzania. Foto: Privat

  • Solcellsanläggning till sjukhus i Tanzania – Vimmerby är hjärtat i projektet

    Foto: Privat

Solcellsanläggning till sjukhus i Tanzania – Vimmerby är hjärtat i projektet

De ökade elpriserna slår hårdast mot världens redan fattiga områden. I Tanzania ligger sjukhuset Mchukwi Mission Hospital. Anders Brunegård har tagit initiativ för att tillämpa en solcellsanläggning till sjukhuset, något som bland annat Rotary i Vimmerby står bakom.
–  Det gör en jättestor skillnad för sjukhusets överlevnadsförmåga, säger Anders Brunegård.

Annons:

I ett av de fattigaste områdena i Tanzania ligger sjukhuset Mchukwi Mission Hospital. Anders Brunegård, distriktsläkare och president för Vimmerby AL Rotary, har arbetat där mellan 1990–1993 tillsammans med Gudrun Brunegård. Sedan millenniumskiftet har han åkt tillbaka ett tiotal gånger.

– Jag har en väldigt levande relation till det här sjukhuset. Det har gjort att jag har sett vilka behov det är som finns där. Jag är jättestolt och glad för att lilla jag får föra det här framåt. Det har kunnat ske genom att jag byggt upp kontakter och relationer på olika platser under åren, säger Anders Brunegård. 

Tidigare har det pågått ett vattenprojekt som har försörjt sjukhus och lokalbefolkning med färskvatten. Nu fungerar vattnet bra och nästa projekt har startats. 

Nytt projekt med förnybar energi

Idag är sjukhuset beroende av fossilt bränsle för att fungera, vilket varken är hållbart för miljön eller ekonomin. För att kunna driva dieselgeneratorerna har det tagit ungefär 20 procent av sjukhusbudgeten. Nu kommer sjukhuset istället att förses med solceller som ska ge en billig och ren energi. 

– Det ligger helt rätt i tiden att satsa på det här, inte minst där ute där de har mycket solenergi.  

I dagarna har man köpt in solceller som just nu transporteras ner till sjukhuset. Projektet kommer delas upp i två delar eftersom det har blivit större än det ursprungligen var tänkt. Solcellerna kommer att sättas upp till hösten och sedan kommer batterierna på plats efter årsskiftet. Det ska gå att använda sig av energin redan i höst, även om den inte kommer kunna lagras förrän våren.  

”Vimmerby har varit hjärtat i det här projektet”

Anders Brunegård gav förslaget om solceller under 2019. Rotary i Vimmerby hörde om projektet och bestämde att de ville stödja sjukhuset med grön förnybar energi. Det är även flera andra organisationer och företag som har valt att stötta projektet, bland annat Erikshjälpen, läkarmissionen och Korskyrkan. 

– Det är flera företag som har hjälpt till med den här idén och det är Vimmerby som har varit hjärtat i det här projektet, säger Anders Brunegård.  

Samlat in pengar genom välgörenhetskonserter

Solcellsanläggningen är planerad att kunna täcka hela sjukhusets totala behov. Den är beräknad att kosta cirka 1,4 miljoner kronor. Halva summan har redan lyckats samlas in. Det har skett bland annat genom olika konserter, där den senaste var i Vimmerby kyrka i april. 

– Bara under den konserten samlades det in runt 80 000 kronor. Då gick hälften till solcellsprojektet i Tanzania, och hälften gick till situationen i Ukraina.  

Det har tidigare varit flera välgörenhetskonserter genom åren, där insamlingarna har gått till sjukhuset i Tanzania. 

Förebild för andra sjukhus

Anders Brunegård tror att det här initiativet kan komma att inspirera framtida projekt på andra ställen. 

– Det här sjukhuset kommer att bli en förebild för andra liknande sjukhus i fattiga områden med svag ekonomi, samtidigt som man slåss mot skenande kostnader. Det här betyder en jättestor skillnad för sjukhusets överlevnadsförmåga.  

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt