Annons:

Problem med telefon och nätverk  i kommunhuset – här är förklaringen:

En avgrävd kabel är anledningen till en pågående driftstörning som påverkar både nätverk och telefoni i alla Itsams medlemskommuner, däribland Vimmerby. "Det mest frustrerande har varit att vi inte fått besked på hela dagen vad som är fel och när det kan komma att åtgärdas", säger bibliotekets Peter Bladlund. Foto: Arkiv/Privat

Problem med telefon och nätverk i kommunhuset – här är förklaringen: "Frustrerande"

Under hela onsdagen har en driftstörning hos Itsam påverkat både nätverk och telefoni i kommunhuset och biblioteket, där flera besökare fått gå hem med ogjort ärende.
– Det mest frustrerande har varit att vi inte fått besked på hela dagen vad som är fel och när det åtgärdas, säger bibliotekets Peter Bladlund.

Annons:

I hans roll som IT-bibliotekarie har det förstås varit extra frustrerande, eftersom allting han utför normalt behövs det internet till.

– Nätet har legat nere från runt klockan 11 idag och jag har säkert ringt Itsam ett par gånger i timmen sedan dess, men det har bara tutat upptaget, säger han när dagen börjar lida mot sitt slut.

Ingen information till besökarna

Då hade han och kollegorna inte fått någon närmare information om vad som var anledningen.

– Vi brukar lägga ut information till våra besökare när fel uppstår, men det har vi inte kunnat när vi inte vet vad som är fel. Man vill ju gärna ha något konkret att komma med. 

Hur har det påverkat ert arbete?

– Man märker hur otroligt sårbara vi är i samhället, vi gör väldigt mycket där vi är beroende av internet. Vi har exempelvis inte haft tillgång till vårt bokningssystem, så vi har varken kunnat plocka böcker från hyllan eller sett vilka böcker som är reserverade för vem. Vi har heller inte kunnat hjälpa folk att skriva ut från vår publika dator, eftersom det kräver att nätverket är igång. Nu har det som tur var inte varit så många idag som varit i behov av att använda datorerna på biblioteket, folk ligger väl på stranden en dag som denna, men vi har ju inte ens kunnat kolla vår e-post, så vi vet inte om någon försökt nå oss, säger Peter Bladlund.

Så det har gått att låna böcker?

– Ja, men det syns inte på låntagarnas konto, utan det får aktiveras i systemet senare, när vi har kontakt med servrarna. Då får vi också lägga in allt som återlämnats.

Är det många som tvingats åka hem med ogjort ärende?

– Vi har gjort de flesta som kommit besvikna, det har påverkat olika personer på olika sätt. Sedan har inte alla åkt långt. Vi har ju heller inte kunnat lämna besked kring när det ska vara åtgärdat.

Vad tänker du kring det?

– Det har varit frustrerande att inte veta. Det är lite överraskande att inte ens vi fått information om vad som hänt. Det är inte vanligt och normalt sett är sådana här problem lösta på någon timme. Så efter hand som timmarna gick började man tro att det är mer allvarligt än det kanske är.

Förklaring till driftstörningen

Senare kom förklaringen att Itsam har en driftstörning som påverkar både nätverk och telefoni i alla deras medlemskommuner.

Störningen beror på en avgrävd kabel och leverantören arbetar för att åtgärda problemet.

Itsam ursäktar att man inte haft möjlighet att skicka ut driftinformation den vanliga vägen utan till slut tog man Facebook till hjälp.

"Vi beklagar det bekymmer denna störning kan medföra", skriver man.

Uppskattad klartid just nu är klockan 23.00 ikväll.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt