Annons:

Drastiska åtgärder för att få ned elkostnaderna kan vara nära i kommunen

Kommunen kommer att genomföra en mängd åtgärder för att minska sin elförbrukning. Foto: Arkivbild

Drastiska åtgärder för att få ned elkostnaderna kan vara nära i kommunen

Flera kommuner agerar nu för att få ned sina elkostnader. Vimmerby kommun jobbar med frågan just nu.
– Vi sitter precis i dagarna och tittar på vad vi kan göra för att få till besparingar, säger fastighetschefen Torbjörn Bergström.

Annons:

Kraftigt ökade elpriser slår hårt mot den privata ekonomin. Men det drabbar även den kommunala sektorn runt om i Sverige. Vimmerby kommun är inget undantag. 

Flera kommuner i närområdet vidtar nu också åtgärder för att få ned sina elkostnader. Bland annat sänker Emmaboda kommun inomhustemperaturen med 0,5 grader i kommunala fastigheter. Även Hultsfreds kommun tittar på åtgärder som kan genomföras utan att "påverka medarbetarnas och invånarnas trygghet, säkerhet och grundbehov". 

Även Vimmerby sitter just nu i möten för att titta på vilka åtgärder som kan genomföras. 

– Vi har inte tagit några beslut ännu. Vi har ett nytt möte redan under onsdagen och det är precis i dagarna som vi tittar på vad vi kan göra för att hitta besparingar, säger fastighetschefen Torbjörn Bergström.

Handlar det om skarpa åtgärder?

– Jag vill inte gärna gå ut med något innan det är klart. Men det är högt upp på agendan och vi får frågor hela tiden. Vi har under åren försökt att jobba med det här även innan det small. Vi försöker göra lite varje år, men beslut som kommer tas nu är drastiska. Det kommer att komma i närtid.

Hur ser du på att sänka inomhustemperaturen med 0,5 grader som i Emmaboda?

– Det är något som slår direkt, samtidigt är det kanske för personer som behöver värmen mest. Det är en svår avvägning. Vi kommer lyfta en hel del förslag som våra politiker får fatta beslut om. 

Flera miljoner i fördyrad kostnad

För närvarande har kommunen, tillsammans med sina bolag, ett elavtal som inte är i närheten av vad det kan bli när det går ut inom kort.

– Det flaggas för att vi inför 2023 kommer få mycket högre kostnader. Det kan handla om ungefär fem miljoner i fördyrad elkostnad. Nu handlar vi el för ungefär tio miljoner kronor årligen.

Det är naturligtvis ingen liten kostnadsökning ens i den kommunala ekonomin.

– Det är också bara en del i den totala kostnadsökningen för kommunen överlag. Sofia (Andersson, kostchef) är också med på våra möten och där handlar det om matpriser som rusar. Vi vill ge kommunledningen en bild av den totala kostnaden. Det kan vara farligt att lösrycka någon post.

Vid nybyggnation, likt den som är på gång med förskola och äldreboende i Nybble, har kommunen med solceller som en optionslösning.

– Det känns förstås ännu mer aktuellt nu. Den optionen ska presenteras för att vi ska få en tydligare bild av vad det skulle kosta innan årsskiftet. När vi i framtiden kan lämna våra paviljonger till förmån för en ny förskola får vi också ned kostnaderna på totalen för elen.

Känner viss oro

Fastighetschefen Torbjörn Bergström känner en viss oro.

– Visst finns det en oro. Vi har otroligt stora underhållsbehov och det som oroar mig är om man behöver ta av de pengarna. Då skjuter vi bara problemet framför oss. 

En del saker har redan gjorts dock.

– Det drastiska kan handla om att släcka lampor eller sänka temperaturer i kommunala fastigheter. På vissa ställen har vi ventilation som går dygnet runt. Det behöver det inte göra och vi tittar och har tittat på alla åtgärder man kan göra där det inte märks så mycket för verksamheten. 

Här nedan kan ni se ett axplock av vilka åtgärder som redan vidtagits.

Fakta

* Belysningen på Ceosvallen har bytts mot LED-belysning. Så har även skett med belysningen på elljusspåret samt en del trafikbelysning.

* Oljepannan till värmepumpen på centralförrådet har blivit bytt. 

* En mätare har installerats i alla kyl- och frysrum för att kalibrera och optimera temperaturen. 

* Ett flertal skolor har fått ny ytterbelysning i form av LED. 

* Fjärrvärme har kopplats in under betongplattan i ishallen. Tidigare användes en elslinga.

* Kylaggregatet i ishallen har optimerats för att minska förbrukningen.

* En värmepump till Djursdala förskola har beställts. Där handlar det dock om hela 42 veckors leveranstid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt