Annons:

Kommunledningen skrev brev till polischefen:

Jacob Käll (C) har tillsammans med övriga toppolitiker undertecknat ett brev till lokalpolisområdeschefen. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Kommunledningen skrev brev till polischefen: "Ska fortsätta bevaka frågan"

Kommunledningen i Vimmerby är frågande till var områdespoliserna är. Det skriver man i ett brev till lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel.
– Jag tycker att vi fick ett tillfredsställande svar, men ska fortsätta bevaka frågan, säger Jacob Käll (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Det är i ett brev ställt till lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel, undertecknat av Vimmerbys politiska ledning, som man ifrågasätter vad som hänt med de områdespoliser man skulle få till kommunen.

"Vimmerby kommun är entrygg plats att leva och bo på.Trots det förekommer det kriminalitet och brottslighet som påverkar tryggheten negativt och den gör att vissa personer hamnar i destruktiva miljöer med både personligt lidande och stora samhällskostnader som följd. Det bästa sättet att hindra detta är att arbeta med förebyggande och främjande insatser. 2015 införde polisen en ny organisation som bl.a. innebar nya tjänster som kommunpolis och områdespolis. Kommunpolisens strategiska roll fungerar bra med tät samverkan i olika möteskonstellationer men när det gäller områdespoliser ser vi tyvärr inte samma sak. Vi saknar den kontinuitet som krävs för uppdraget ochi det stora hela saknar vi områdespoliserna helt. Områdespolisernas uppdrag är att vara ute bland medborgarna och jobba trygghetsskapande och förebyggande. De ska vara på skolor, fritidsgårdar, gym mm och de ska skapa kontakter och identifiera unga i riskzon. Men trots att dessa funktioner funnits, på pappret, sedan 2015 har vi inte merän under korta perioder (månader) haft några områdespoliser i Vimmerby", skriver Jacob Käll (C), Niklas Gustafsson (M), Ola Gustafsson (KD) och Helen Nilsson (S).

Vidare skrev man i brevet att man såg fram emot att lokalpolisområdet Västervik snarast skulle anställa två områdespoliser i Vimmerby kommun.

"Vi är allvarligt oroade över utvecklingen där våra redan mycket höga kostnader på socialnämndens verksamhetsområde nu ökar med anledning av det som beskrivs höra ihop med den samhällsutveckling vi ser nu", skriver kommunföreträdarna. 

Kommunledningen anser inte att Vimmerby får samma förutsättningar som andra kommuner.

Tar vid nu

Nu har lokalpolisområdeschef Anders Pleijel svarat på brevet. 

"Vimmerby kommuns problemindex är på den lägsta nivå vi kan se. För min del var den högsta och första prioriteringen att få tillbaka en dygnet runt-närvaro av ingripande poliser västerut, det vill säga i Hultsfred och Vimmerby kommun. Ingripande poliser och utredande poliser är grunden i polisverksamheten och finns inte dessa funktioner som en grundplatta att arbeta vidare från, så fungerar inte några tillkommande funktioner oavsett vad intentioner och mål säger", skrev Pleijel i sitt svar. 

Han skriver vidare att områdespolisverksamheten är andra steget i prioriteringsordningen och att den kommer ta vid nu inom kort. 

"Narkotikahandeln ökar"

Kommunalrådet Jacob Käll (C) är nöjd med svaret.

– Jag tycker att det är ett tillfredsställande svar, där man pekar på att det är dags att göra verklighet av det här med områdespoliser. Det är bra. Men vi ska fortsätta att bevaka frågan och visa upp vårt intresse för det och trycka på. Nu säger han att det är dags och det är bra, säger Käll.

Vad fick er att skriva det här brevet?

– Vi ser att vi behöver områdespoliser här som jobbar förebyggande. Det har inte blivit mycket av det och det är en extra resurs som behövs. Jag tycker att det här var ett bra svar och vi behöver fortsätta visa framfötterna. Vi måste visa att vi vill vara en del av samarbetet och bevaka det fortsättningsvis. 

Trygghetsundersökningar visar att Vimmerby är en väldigt trygg kommun. Varför är det så viktigt att ni skriver ett brev?

– Jag har ingen färsk statistik på det, men det finns signaler om att narkotikahandel förekommer frekvent och att den tycks öka. Det är allvar redan nu och de här signalerna ska man ta på allvar. Det handlar om mänskligt lidande och främjande av kriminalitet. Samtidigt är jag den förste att säga att vi är en trygg kommun.

Är det inte många fler poliser i vårt område nu jämfört med för bara några år sedan?

– Man ser mycket mer poliser och det är bra. Jag är inte för en polisstat på det sättet, men det är bra att man syns och visar sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt