Annons:

Direktören för Tekniska verken tjänar 237 000 i månaden

Tekniska verkens vd Anders Jonsson tjänar nästan 70 000 mer än statsministern varje månad. Foto: Tekniska verken

Direktören för Tekniska verken tjänar 237 000 i månaden

Tekniska verken är majoritetsägare i Yxerns regleringsföretag som fått kraftig kritik för sin tillämpning av vattendomen från 1938. Företagets vd har en lön på 237 000 kronor i månaden – det är cirka 70 000 mer än statsministern.

Annons:

Tidningen Dagens Samhälle har granskat lönerna i de offentligt ägda bolagen. Etta på listan är Kommuninvests vd Tomas Werngren med en lön på 256 833 kronor i månaden. Kommuninvest är det offentliga Sveriges egna bank och ägs gemensamt av 90 procent av landets kommuner, landsting och regioner. Vimmerby är en av de många delägarna. 

Tvåa på listan är en regional bekant. Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, har en månadslön på 237 167 kronor.

– Energi är en bransch där lönerna är höga. Det är ganska lätt att anställa en billig vd, men i slutänden kan det bli väldigt dyrt för kunderna, förklarar Linköpings kommunalråd och Tekniska verkens styrelseordförande Rebecka Hovenberg (MP) till Dagens Samhälle.

Chefen för landets största energibolag, Charlotta Sandvig Brändström, tjänar 134 066 kronor i månaden. Det bolaget omsätter en dryg miljard mer än Tekniska verken; 5,9 jämfört med 4,7.

Linköping sticker ut

Även vd:n i Linköpings kommunala bostadsbolag har högst lön inom sin sektor. Fredrik Thörnqvist tjänar 148 000 kronor i månaden – det är 5 000 mer än tvåan på listan som är chef för nästan dubbelt så stora Svenska Bostäder i Stockholm.

– Våra bolag bedriver en konkurrensutsatt verksamhet. För att kunna rekrytera de bästa till kommunens bolag måste lönesättningen också vara rimlig i förhållande till andra bolag på marknaden, tycker Linköpings ks-ordförande Kristina Edlund (S) i Dagens Samhälle.

Vimmerbys bolagsdirektörer ligger förstås långt efter den nationella toppen. Torbjörn Swahn på VEMAB hade en lön på 73 000 kronor i månaden ifjol medan Jan Erixon på VEMAB låg på 69 768 kronor i månaden under 2015. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt