Annons:

Glädjebesked för mjölkbönderna – Arla höjer priset

Mjölkpriset har ökat kraftigt i år. Foto: Bertil Andersson

Glädjebesked för mjölkbönderna – Arla höjer priset

Mjölkbönderna har all anledning att fira midsommar lite extra hårt. I går meddelade Arla att mjölkpriset höjs med 18,7 öre per kilo. Ersättningen för ett kilo mjölk hamnar därmed på 3,44 kronor – det är den högsta nivån under 2017.
– Det är jätteviktigt att vi bryter den här trenden av minskad produktion, säger Arlas presschef Erik Bratthall till Aftonbladet.

Annons:

Mjökproduktionen i Sverige har minskat med 15 procent på tio år – och krisen för bönderna var som värst under fjolåret. Då var mjölkpriset nere på 2,3 kronor per kilo som lägst. Under 2017 har det vänta uppåt och från och med 1 juli höjs priset med 18,7 öre per kilo. 

Då får Arla-bönderna 3,43 kronor kronor per kilo konventionell mjölk. 

Ett skäl är ökad efterfrågan på feta mejeriprodukter som smör och grädde. 

– Plötsligt efterfrågas smör och feta produkter som grädde och ost. Efterfrågan på de här produkterna har gått upp radikalt och marknadspriset på smör har skenat. Det har gått upp med 23 procent och det måste såklart ha effekt på det pris som vi kan betala till våra ägare. Allt hänger ihop med utbud och efterfrågan, säger Erik Bratthall.

Av Arlas produkter kommer 91 procent från svenska råvaror. Resten importeras. 

– För oss är det ett problem. Arla kan inte leverera den mängd svensk grädde som kunderna efterfrågar. Samma situation ser vi i Europa just nu nu när det gäller smör. Med de här ökade priserna som vi kan betala våra mjölkbönder hoppas vi att de vågar investera och att mjölkproduktionen kommer igång igen. De svenska bönderna behöver konkurrenskraftiga medel för att kunna konkurrera med den ökade importen. Det är jätteviktigt att vi bryter den här trenden av minskad produktion.

Fakta

Mjölkpris för konventionell mjölk under 2017:

  • Juli: 3,43 kr per kilo

  • Juni: 3,24 kr per kilo

  • Maj: 3,34 kr per kilo

  • April: 3,34 kr per kilo

  • Mars: 3,44 kr per kilo

  • Februari: 3,40 kr per kilo

  • Januari: 3,30 kr per kilo

Källa: Arla

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt