Annons:

Cyberattack bakom utslagna trygghetslarm – Västervik drabbades

Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Cyberattack bakom utslagna trygghetslarm – Västervik drabbades

I drygt 150 av Sveriges 290 kommuner var trygghetslarmen utslagna under stora delar av torsdagen. En kommun som drabbades var Västervik.

Annons:

1 100 personer med trygghetslarm i Västerviks kommun drabbades av driftstörningen.

– Alla hemtjänstgrupper arbetar nu med att kontakta eller åka hem till de brukare som oftare larmar och som vi ser behöver få tillsyn just nu. Vi vänder oss också till allmänheten eftersom vi inte har möjlighet att kontakta alla. Vet man med sig att man har en närstående med trygghetslarm så är det bra om man kan ringa den anhörige och höra efter så att allt är bra, sa Sven Tholén, ansvarig för trygghetslarmen i Västerviks kommun. 

Vid 18.30-tiden var systemet åter i drift. Då hade de legat nere ända sedan natten mot torsdag. 

En cyberattack var det som låg bakom driftstörningarna som slog ut trygghetslarmen för 100 000 personer i 150 svenska kommuner. 

"Vi kan konstatera att det handlar om en cyberattack. Just nu arbetar ett erfaret team av tekniker med att närmare utreda detaljerna kring det inträffade", skriver företaget Careium, som står bakom tjänsten, i ett pressmeddelande.

Under hela dagen kunde Careium fortsatt informera kommunerna om inkommande larm. Varken Vimmerby eller Hultsfreds kommun drabbades. Kommunerna har en annan leverantör av trygghetslarm.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt