Annons:

Speciell solelsanläggning i Bullerbyn – invigs på söndag

På söndag invigs Thomas Petterssons solcellsanläggning i Sevedestorp i Bullerbyn. Foto: Privat

Speciell solelsanläggning i Bullerbyn – invigs på söndag

I samband med Bullerbydagen i Sevedstorp på söndag visas ekobonden Thomas Petterssons nya solpark upp för allmänheten. Anläggningen består av 160 markplacerade solceller som följer solen under dagen från öst till väst.
– Förhoppningsvis kan det inspirera andra, säger Thomas Petersson.

Annons:

Solel blir allt vanligare. 

Många utvinner elen genom att anlägga solceller på taken, men Thomas Pettersson – ekobonde i Sevedstorp – tänkte lite annorlunda. 

På söndag invigs solparken, som består av 160 markplacerade solceller. 

– Att ha på taket är vanligt nuförtiden, men marken är inte lika vanligt. Vi har varit intresserade länge, men hade inget tak i söderläge och inget tak som lämpade sig, så det var den anledningen, säger Thomas Pettersson. 

De markplacerade solcellerna följer solen under dagen från öst till väst. 

– För att få optimalt utnyttjande ska de ligga åt söder och rätt vinkel är 40 grader. Den vinklar mot öster och vandrar under dagen mot väster och följer på så sätt solen.

"30 procent i ökning"

Solföljningen ska göra att produktionen kan ökas med upp till 30 procent. 

– Vi fick inte igång den förrän i juni, så vi har kört med dem stillastående ett tag. Snart får vi svart på vitt vad det kommer att ge, men vi tror nästan 30 procent. Juni var ganska dålig ur solfunktion, det var ganska molnigt och regnigt, men vi både hoppas och tror på 30 procent.

I samband med Bullerbydagen kommer solparken visas upp. Dan Airosto från Air by Solar, som byggt anläggningen, kommer att finnas på plats hela dagen och det kommer att bli en information om hur lätt man själv kan ställa om till grön el. 

– Det är klart att om man inte har något bra tak, så är det här ett bra alternativ. Det finns ju en del fasta anläggningar, men som inte är rörliga. Det speciella här är ju att den är rölig.

Till stor del av grön el

Thomas Petterssons gård drivs nu till stor del av grön el. 

– Det kan man säga. Jag gör av med 50 000 kilowatt om året och vi tror att det kommer att hamna där någonstans. Jag gör ju av med mitt på vintern i och med att jag är bonde och då får jag köpa nästan all el. Men på sommaren får jag sälja nästan allt som utvinns. Producerar man inte mer än man förbrukar, så är man mikroproducent och får mer betalt för det man säljer, så jag får nästan en krona för varje kilowatt. 

Är det många som har varit nyfikna?

– Det är en del som har undrat och därför har vi sagt att vi ska ha en invigning när det blir färdigt. Förhoppningsvis kan det inspirera andra och få fler intresserade. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt