Annons:

Vimmerby betalade 3 600 kronor per dygn för boende

Privata utförare tjänar multum på att ordna boende för ensamkommande flyktingbarn. Vimmerby är en av alla kommuner som tvingats följa prisstegringen. Från Hoppetgruppen AB har man köpt boende för ett ensamkommande barn för 3 600 kronor per dygn.

Annons:

 Dagens Nyheter har granskat marknaden för ensamkommande flyktingbarn. Branschen har fått ett enormt uppsving och priserna drar i höjden när behovet är rekordstort. Sedan 2014 har svenska kommuner betalat långt över en miljard kronor till bolagen, enligt DN.

En kommun är Vimmerby, som betalat 3 600 kronor per dygn för boende till ett ensamkommande flyktingbarn som inte varit i behov av några särskilda stödinsatser.

– Det är väldigt mycket pengar, men det var väldigt bråttom och vi hade inte tid att hitta något annat. Tyvärr är det en marknad som vi har svårt att styra. Hade det varit ett av våra egna familjehem skulle det kosta under 1.000 kronor per dygn, säger Svante Christiansson, individ- och familjeomsorgschef i Vimmerby, till DN.

En månads boende kostar alltså över 100 000 kronor. Av den summan är det inte särskilt mycket som går till de familjer där företaget placerar flyktingbarnen. DN berättar om en familj som fick 700 kronor per dygn i ersättning – trots att kommunen betalade 3 600 kronor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt