Annons:

Femte månaden i rad med sänkning av mjölkpriset till Arlabönderna

Mjölkpriset till Arlabönderna sänks igen. Foto: MostPhotos

Femte månaden i rad med sänkning av mjölkpriset till Arlabönderna

Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter sin nedåtgående trend på grund av fallande världsmarknadspriser och minskad försäljning i dagligvaruhandeln. Priset sänks för femte månaden i rad i maj. 

Annons:

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla sänks under kommande månad med 31,6 öre per kilo mjölk, lika mycket för ekologisk som för konventionell. Tillägget för GMO-fritt foder minskas med 5,3 öre per kilo, från 15,8 till 10,5 öre, för konventionell mjölk. Det innebär en sänkning med 36,9 öre för den konventionella mjölken.

Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 444,3 öre per kilo och 500,8 öre per kilo för ekologisk mjölk. Priserna har nu sjunkit till ungefär samma nivåer som januari–februari förra året.

Konsumenternas köpkraft sjunker

Hög inflation och stigande räntor gör att köpkraften hos både hushåll och företag sjunker. Konsumenter handlar färre mejeriprodukter, byter till lågpris och letar rabatter. Den vikande försäljningen i dagligvaruhandeln, tillsammans med en ökande mjölkproduktion i Europa och USA, bidrar i sin tur till att mängden mjölk på industrimarknaderna ökar och har lett till att priserna pressas neråt. 

”Hushållens försämrade köpkraft riskerar att slå hårt mot svenska lantbrukare, som fortfarande dras med höga kostnader och dessutom är exponerade mot stigande räntor. Därför är det viktigt att de konsumenter som kan fortsätter att välja produkter som gynnar svenska bönder. Vi på Arla gör allt vi kan för att betala ett så konkurrenskraftigt mjölkpris till våra ägare, mjölkbönderna, som möjligt”, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt