Annons:

Glädjande miljonsatsning på fler ambulanser i Vimmerby

Dagsambulansen i Vimmerby, som tidigare bara kört från måndag till fredag, ska även gå under helgerna. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Glädjande miljonsatsning på fler ambulanser i Vimmerby

Majoriteten i landstinget gör en satsning på fler ambulanser i mellersta Kalmar län.
Två dagsambulanser, varav en i Vimmerby, ska gå även under helgerna.

Annons:

I slutet av augusti tidigare i år presenterade SOS Alarm siffror till Hjärt- och lungfonden på hur lång tid det tar för en ambulans att komma fram till en olycksplats. 

Det är ingen trevlig läsning.

Responstiden för ambulansen har ökat i över hälften av landets kommuner och i Kalmar län har responstiden blivit längre i tio av tolv kommuner de fyra senaste åren.

För Vimmerbys del är ökningen nästan två minuter – från 13 minuter till 14,8 – på fyra år.

Hultsfreds kommun ligger på 16 minuter, vilket är en ökning med mer än en minut sedan 2012. 

Satsning på 1,4 miljoner kronor

Snittet i landet ligger på 13 minuter och med anledning av de dystra siffrorna vill landstingsmajoriteten förbättra ambulansverksamhetens tillgänglighet genom en resursförstärkning framför alt på helger i mellersta länet.

– Vi ska göra stora satsningar på ambulansverksamheten med anledning av att vi har fått sämre insatstider. Det är inget vi är nöjda med, sa Peter Högberg (S) under pressträffen när majoriteten presenterade sin budget för 2018.  

Majoriteten i landstinget (S, MP och V) vill satsa 1,4 miljoner kronor på förstärkt ambulansverksamhet, något som presenterades på gårdagens pressträff. 

I detta fall är det kommunerna i den mellersta länsdelen – Oskarshamn, Högsby, Hultsfred och Vimmerby – som blir de stora vinnarna.

I nuläget finns det sex dygnsambulanser och två dagsambulanser som går från måndag till fredag i området.

– I mitt område (Vimmerby, Hultsfred och Virserum) finns det en dygnsambulans på vardera ort från måndag till söndag och en av dagambulanserna finns i Vimmerby från måndag till fredag mellan klockan 7 och 17. Tanken med det nya förslaget är att dagambulanserna ska köras även under helgerna. En ska finnas i Vimmerby och den andra i Oskarshamn, säger Niclas Thuresson, ambulanschef i Vimmerby, Hultsfred och Virserum.

"Invånarna får bättre service"

Nu får invånarna i Vimmerby och Oskarshamn varsin dagsambulans även på helgerna och två nya tjänster ska tillsättas inom ambulanssjukvården.

– Det betyder att invånarna får bättre service, i alla fall under dagtid på helgerna. Dagsambulansen i Vimmerby ska också användas i Hultsfred och Virserum. Åker dygnsambulansen i Hultsfred i väg så finns det möjlighet att dagsambulansen kan täcka upp om det händer något i det området, säger Niclas Thuresson.

Han ser fler fördelar med denna satsning:

– Med en bil till på helgerna har vi bättre chans på att nå vårt mål med att vara på plats inom 20 minuter vid ett prio ett-larm, säger Thuresson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt