Annons:

Kosten får toppbetyg av Vimmerbys äldsta

De äldre i Vimmerby ge sina bostäder klart högre betyg sedan de flyttat in i kommunens nya äldreboende. Foto: Vimmerby kommun

Kosten får toppbetyg av Vimmerbys äldsta

I riket är 76 procent av de som bor på ett särskilt boende nöjda med maten. Äh, de har inte ätit i Vimmerby. Här är hela 89 procent nöjda med hur den smakar.

Annons:

Men det är inte bara när det gäller maten som Vimmerby sticker ut extremt positivt. I hela riket trivs 74 procent med sitt rum eller sin lägenhet på ett särskilt boende. I Kalmar län är det 77 procent. I Vimmerby? Tja, där är motsvarande siffra helt enkelt 95 procent. 

Jämfört med 2013 och 2014 har Vimmerbys siffror skjutit i höjden. Då var det 76 och 68 procent. Att den rejäla trivselökningen beror på inflyttningen på Vimarhaga och Borghaga är sannolikt. 

Även när det gäller de gemensamma utrymmena är Vimmerbys siffror makalöst bra i jämförelse. Trivseln där är 89 procent. I riket och länet ligger det på 60 och 70 procent. 2013 var det nästan så få som varannan som trivdes i de gemensamma utrymmena. 2014 var det 63 procent. 

När det gäller den smakfulla maten har också ökningen varit kolossal. Den procentuella ökningen från 2013 till 2015 är 58,3 (!) procent. 

Känner sig trygga

De äldre känner sig också väldigt trygga, både de på särskilt boende och de som har hemtjänst. Av dem med hemtjänst känner sig 86 procent trygga. Det är snarlika siffror med länet och riket. På särskilt boende är 92 procent trygga. 

Personalens bemötande får också en rejäl hyllning. När det gäller hemtjänst anser 95 procent att bemötandet är bra och på särskilt boende hela 97 procent. Även när det gäller förtroendet är siffrorna ungefär lika höga.

90 procent nöjda

Sammantaget är 89 procent nöjt med sin hemtjänst och 90 procent med sitt äldreboende. Procentsatserna är ungefär likadana för länet och riket. 

Undersökningen, som genomförts på uppdrag av Socialstyrelsen, skedde från månadsskiftet mars-april till den 5 juni 2015.

141 personer svarade på frågorna om hemtjänsten. Det är 59,5 procent av de tillfrågade. 68 procent av dessa var kvinnor och 74 procent var över 80 år eller äldre. 

På frågorna om särskilt boende svarade 40 personer, vilket är 48,2 procent av de tillfrågade. 63 procent var kvinnor och 78 procent var äldre än 80 år. 

Men allt var inte guld och gröna skogar. Ni kan läsa om de negativa bitarna på sajten senare idag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt