Annons:

Kassören efter nazistfesten: ”Tagna på sängen”

Curt Tyrberg är kassör i Frödinge Bygdegårdsförening som utan sin vetskap hyrt ut sin lokal till nazistiska NMR. Foto: Jakob Karlsson

Kassören efter nazistfesten: ”Tagna på sängen”

Nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) firade sitt 20-årsjubileum i Frödinge i helgen. Ingen i föreningen hade en aning om att det var NMR som hyrt lokalen.
– Vi är tagna på sängen, säger kassören Curt Tyrberg.

Annons:

Nordiska Motståndsrörelsen är en våldbejakande organisation som strävar efter ett etniskt homogent Sverige. Judar är organisationens fiende nummer ett, men man vill deportera samtliga med ickenordiskt ursprung. 

I somras granskade Aftonbladet organisationen och avslöjade att 58 av 84 granskade medlemmar är dömda för brott.

– Våldet finns inom den här rörelsen hela tiden. Det handlar om att avskaffa demokratin och hänga folkförrädarna, säger Christer Mattsson, forskare vid Göteborgs universitet och expert på högerextremism, till Aftonbladet.

"En knepig situation"

I helgen firade de sitt 20-årsjubileum i Frödinge Bygdegård. Bygdegårdsföreningens kassör Curt Tyrberg fick informationen under söndagskvällen.

– Jag har inte funderat så mycket på det. Det är en knepig situation. Det är en privatperson som har hyrt det. Vi hade ingen aning om att det var Nordiska Motståndsrörelsen som hade festen. Jag känner mig utnyttjad, det känns som att man hyrt under falska förevändningar.

Hur hade ni agerat om ni visste om det?

– Det har vi inte heller diskuterat. Vi är lite tagna på sängen. Ska man göra det eller inte? Jag fick beskedet för en halvtimme sedan och har inte kunnat ta ställning till det. Min politiska åsikt är klar, men det är en uthyrning av en lokal och jag vill inte lämna någon kommentar om det. Vi måste få möjlighet att resonera om det i slutet rum.

 Saknar riktlinjer

Bygdegårdsföreningen har inga riktlinjer för vem som får hyra lokalen. Det borde man haft, menar Tyrberg.

– Det säger sig självt eftersom radion och du ringer. Vi borde ha resonerat igenom det här och haft en åsikt om det. Vi står inte och faller med det här och kunde ha nekat dem om det hade varit så.

När kommer ni diskutera frågan?

– Vi låter det nog bero lite, om det nu inte blir någon storm, men jag misstänker att det kan bli det. Vi tar det i veckan.

Hur ser du på NMR som organisation?

– Min politiska hemvist är ganska klar och de tillhör inte mina favoriter. Det är inget parti, utan en motståndsrörelse och i många lägen är de militanta. Våld finns inte i min sinnevärld. Jag hatar allt som har med våld att göra.

Ändå kan du inte säga att ni inte bör hyra ut lokalen till NMR?  

– Nej, då föregår jag styrelsens diskussion.

Borde ni ställa fler frågor till de som hyr er lokal?

– Vi har tagit fram ett avtal som den som hyr måste skriva under. Vi har höjt nivån lite, men kanske måste göra det lite till om vi nu kommer fram till att det här är ett misstag.

Enligt Tyrberg lämnade NMR lokalen i ordning. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt