Annons:

  • Pulssatsning på Rumskulla skola:

    Just nu satsar Rumskulla skola på ett pulsprojekt. Foto: Rumskulla skola

  • Pulssatsning på Rumskulla skola:

Pulssatsning på Rumskulla skola: "Rätt väg att gå"

Fler och fler skolor satsar på olika pulsprojekt. Senast i raden är Rumskulla skola.
– Det verkar helt klart vara rätt väg att gå, säger Johan Hermansson Liström, lärare på Rumskulla skola.

Annons:

Tidigare har vi skrivit om pulsprojekt på både Vimmerby gymnasium och Astrid Lindgrens skola. Nu blir Rumskulla skola nästa att satsa på det. 

– Vi var på en föreläsning förra läsåret som handlade om det här och vi kände direkt att det var något vi ville kika närmare på. Vi har tagit del av den senaste forskningen i ämnet och det verkar helt klart vara rätt väg att gå för att försöka få alla eleverna att nå sin fulla potential. Det är framför allt det vi strävar efter att ge varje elev bästa möjlighet att nå sin fulla potential i skolan. Det som händer under pulspassen är att eleverna ökar blodflödet i hjärnan med cirka 20 procent när de ligger i rätt pulszon som är mellan 60 och 80 procent. Det man har sett med pulsträningen är att eleverna ökar sin inlärningsförmåga, koncentration och även sin kordinationsförmåga under passen. Pulspassen ligger inte till grund för någon bedömning utan det handlar om att röra sig för att nå bättre resultat i andra skolämnen men även öka sin egen fysiska status, berättar Johan Hermansson Liström. 

"Olika tester"

Samtliga elever på skolan – från förskoleklass till årskurs fem – är med i projektet. Eleverna är uppdelade i två grupper och har tre till fyra 20 minuters pulspass varje vecka.

Redan nu ser man små framsteg. 

– Vi gör olika tester när eleverna börjar skolan och vi gör dem kontinuerligt under terminen och vi ser redan små framsteg, allt beror inte på pulsträningen så klart men vi tror att det spelar in i den utveckling vi ser. Vi vet att det kommer att ta lite tid att se fullt resultat av den här satsningen och vi får nog vänta till slutet på vårterminen innan vi ser fullt ut hur det har fungerat. Vi tycker att vi har ett lugnare klimat i klassrummen och eleverna själva tycker att de har lättare att koncentrera sig på lektionerna. 

Stöd från företag

Projektet har finansierats med hjälp av flera olika aktörer. 

– Vi har finansierat det genom stöd från framför allt Sparbanksstiftelsen i Vimmerby och två lokala företag, Rumskulla Maskiner och Lars Perssons åkeri. Vi har kunnat köpa pulsband till eleverna, licensen för programmet vi använder och en projektor som vi använder så att barnen kan se sin puls under lektionerna. Utan den hjälpen hade det här inte varit möjligt och vi är så tacksamma för deras hjälp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt