Annons:

  • Kommunen överklagar skolskjutsdom till Kammarrätten

    Föräldern Angelica Gunnarsson är besviken över att kommunen väljer att överklaga Förvaltningsrättens dom. Foto: Pixabay

  • Kommunen överklagar skolskjutsdom till Kammarrätten

    Kommunen och Förvaltningsrätten har olika syn på hur säker den här vägen är. Foto: Privat

Kommunen överklagar skolskjutsdom till Kammarrätten

Angelica Gunnarsson och hennes sambo överklagade sitt barns skolskjutsbeslut – och vann mot kommunen i Förvaltningsrätten. Nu har kommunen bestämt sig för att överklaga beslutet.
– Man blir så trött, säger hon.

Annons:

Sedan september månad har Angela Gunnarsson stridit för sitt barns skolskjuts. Tidigare år har deras barn hämtats vid bostaden på morgnarna under det mörka halvåret.

I år krävde kommunen att barnet skulle gå de 600 meterna till busshållplatsen. Vägen är en landsbygdsväg med en högsta tillåten hastighet på 70 km/h. Föräldrarna anser att vägen är osäker vintertid.  

– Vi har känt att vägen inte känns trygg och valde att överklaga. Sommartid säger vi inget om att barnen får gå, det är inga som helst problem då, men vintertid blir vägbanan mycket mindre och det känns inte säkert, säger Angelica Gunnarsson. 

 "Blir så trött och besviken"

Förvaltningsrätten dömde till Angelica Gunnarssons fördel – och krävde att kommunstyrelsen skulle bereda ärendet på nytt. Nu har kommunen bestämt sig för att överklaga förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

– Man blir så trött och besviken. Det känns väldigt småsint och det känns som slöseri med skattemedel. Den här sträckan extra tar max en och en halvminut, men kommunen gör det till en principsak. Det är oberoende personer som har tittat på det här och jag tycker att kommunen kan svälja det och köra den här turen extra.

Familjen behöver skolskjuts två dagar per vecka och av skolskjutsen tio turer per vecka är det alltså två som behöver göras om – men turerna ändras inte under processen. 

– Halva vintern har redan passerat och nu lär hela vintern ha gått när det här är färdigt. Min man är lantbrukare så han får gå ifrån sitt arbete och skjutsa vår son på morgonen. Det är en kass lösning ur miljösynpunkt.

 "Vi vill få fallet prövat"

Gatuchefen Andreas Horste har fattat ett delegationsbeslut om att överklaga.

– Eftersom samma domstol har kommit fram till olika bedömningar i liknande fall väljer vi att överklaga. Vi vill få fallet prövat eftersom Vimmerby kommun vill kunna göra korrekta bedömningar ur ett nationellt perspektiv. Det kan vi inte göra om domstolarna ger oss olika direktiv i liknande fall.

Varför får inte barnen skolskjuts under processens gång när föräldrarna fick rätt i förvaltningsrätten? 

– Förvaltningsrätten upphäver bara befintligt beslut, det är inte styrande utan vi får tillbaka uppdraget att göra en ny bedömning. Nu har vi valt att pröva den här domen genom att skicka prövningstillstånd till Kammarrätten och nu inväntar vi nytt beslut innan vi kan vidta åtgärder.

 "Finns ingen rädsla"

Horste anser att vägen är tillräckligt säker även vintertid.

– Vi har gjort bedömningen utefter ansökningen i detta enskilda fall, de kriterier kommunledningen har tagit fram och tillsammans med tidigare styrande domar. Utifrån det anses vägen vara tillräckligt säker för barn som har rätt till skolskjuts.

Finns det en rädsla för att fler föräldrar ska överklaga skolskjutsbeslut om kommunen förlorar det här fallet? 

– Om vi förlorar fallet får vi anpassa våra framtida bedömningar efter det. Det finns ingen rädsla utan vi vill bedöma varje enskilt fall likvärdigt och rättvist, utifrån de riktlinjer och direktiv vi har.

Hur ser du på risken att vintertiden är över när processen är avslutad? 

– Risken finns, det beror på hur Kammarrätten behandlar vårt ärende.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt