Annons:

KD:s kamp för en ambulanshelikopter går vidare: ”Behöver nytt styre”

Gudrun Brunegård och Anders Andersson (KD) betonar vikten av att Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län får en gemensam ambulanshelikopter. Foto: Ossian Mathiasson

KD:s kamp för en ambulanshelikopter går vidare: ”Behöver nytt styre”

Väntetiderna på ambulans ökade i elva av Kalmar läns tolv kommuner mellan 2012 och 2016.
Kristdemokraterna i Jönköping, Östergötland och Kalmar vill ha en gemensam ambulanshelikopter i sjukvårdsregionen.
– Det skulle bidra till att våra siffror förbättras, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Hultsfreds kommun har en av Kalmar läns längsta responstider och i snitt tog det 16 minuter för en ambulans att ta sig platsen under fjolåret. Det är 1,6 minuter mer än 2012. 

För Vimmerbys del var ökningen nästan två minuter – från 13 minuter till 14,8.

"En alldeles för hög siffra"

Både Vimmerby och Hultsfred står för de största förändringarna i tid och Kristdemokraterna ser allvarligt på den problematiska situationen med långa utryckningstider och stora avstånd i norra länsdelens inland.

Enligt Vården i siffror hade Kalmar län landets högst andel döda inom 28 dagar efter en hjärtinfarkt (28,3 procent)

– Det är en alldeles för hög siffra. Det finns ett stort samband mellan antalet döda vid hjärtinfarkt och avstånden. Därför är det viktigt att vi håller ögonen på det, säger Gudrun Brunegård.

Sedan 2010 har Kristdemokraterna som ensamt parti stridit för att få till en gemensam ambulanshelikopter till Jönköpings, Östergötlands och Kalmar län.

– Det skulle bidra till att våra siffror förbättras. En ambulanshelikopter kommer fram snabbare och har högre kompetens med sig. Med tanke på en ambulanshelikopters aktionsradie så skulle det vara lämpligt att ha en gemensamt för samtliga tre län. Den kör i 250 kilometer i timmen och kommer till Linköping ganska snabbt, säger Brunegård.

"Det skulle vara den optimala platsen

Var helikoptern kan tänka sig att ha sin bas är oklart.

– Det skulle säkert hamna någonstans i skärningspunkten mellan de tre länen. Det är möjligt att Eksjö skulle vara den optimala platsen men jag vet att man i Östergötland tycker att Linköping är det optimala. Vi har också pratat om Västervik för att täcka in skärgården på ett bättre sätt.

Anders Andersson tycker att siffrorna är anmärkningsvärda och betonar vikten av att Kalmar län ska få en helikopter.

– Det är allvarligt när Kalmar län, som är ett sydsvenskt län, har fler avlidna inom 28 dagar i jämförelse med de riktiga glesbygdslänen som till exempel Norrbotten, Västerbotten, Värmland, säger Anders Andersson och fortsätter:

– Vår ambition är att sjukvården ska vara så likvärdig som möjligt över hela landet och har vi tekniken och kunskapen för att ge invånarna bättre hälsa och en ökad överlevnad så ska det användas.

"Förr eller senare kommer vi få rätt"

I nästan hela landet finns det helikoptrar men det saknas täckning i sydöstra Sverige.

Andersson och Brunegård tycker att en ambulanshelikopter är angeläget och ett viktigt komplement för det småländska inlandet men majoriteten tycker inte likadant.

– De (majoriteten) glider på det. De har hänvisat till kostnaderna men vi hänvisar till samhällskostnaderna och människors lidande. Det är inte samhällsekonomiskt och etiskt försvarbart att förneka och förvägra vår befolkning det som resten av landet får. Vi vill också ha den snabba transporttiden och bättre chanser till överlevnad, säger Brunegård.

Anders Andersson:

– Det är anmärkningsvärt att det ska vara så svårt att få gehör för det här. Förr eller senare kommer vi få rätt och göra det för befolkningens skull. I valrörelsen kommer det vara en av våra huvudfrågor, säger han.

"De behöver sättas i baksätet"

Deras förhoppning är att ta nya konkreta steg för att få till en ambulanshelikopter till regionen under nästa mandatperiod.

– För att vi ska få detta så är det ganska uppenbart att Socialdemokraterna behöver sättas i baksätet. Vi behöver ett nytt styre som vågar ta det beslutet och vi är beredda att hålla i det styret, säger Andersson.

Kostnaden för en helikopter är en årskostnad på 40-45 miljoner kronor och ungefär 40 miljoner i en investeringskostnad.

– Kostnaden kommer fördelas på de tre länen utifrån befolkningskvoten och då kommer Kalmar län betala minst.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt