Annons:

Emmy från Vimmerby spelar en viktig roll i Metoo-rörelsen:

Emmy Lilliehorn, längst till höger, spelar en viktig roll i Metoo-rörelsen. Här är hon tillsammans med den andra samordnaren Elin Andersson och SVT:s två nyhetsankare. Foto: SVT

Emmy från Vimmerby spelar en viktig roll i Metoo-rörelsen: "Berör alla"

Metoo svepte som en våg över Sverige hösten 2017. Mängder av branscher hade egna upprop – och ingen gick oberörd av vittnesmålen. Emmy Lilliehorn från Vimmerby spelar en viktig roll i fortsättningen för att förändra samhället.
– Vi märker av ett jättestort intresse, säger hon.

Annons:

Mellan 15 oktober och 13 december förra året skrevs 157 768 svenska inlägg på Twitter och Facebook där Metoo nämndes. Under samma period publicerades 640 600 inlägg på Instagram under hashtagen #metoo. 31 345 artiklar skrevs under de två månaderna. 

Få händelser de senaste åren har fått samma genomslag. Ibland liknas Metoo vid en revolution.

Men hur tar man Metoo vidare när den första uppståndelsen och uppmärksamheten har lagt sig? Emmy Lilliehorn, som är från Vimmerby, är en av de som jobbar med Metoo framåt. Hon fungerar som samordnare för över 65 av Sveriges Metoo-upprop.

Nu ska de se till att det som tagit fart i media omvandlas till konkret förändring ute i samhället.

– Det här nätverket som jag, tillsammans med två andra driver för alla branschupprop, är till för att alla initiativtagarna ska samarbeta över gränser, stötta och inspirera varandra. Vi är ett nätverk på 200 representanter, som i sin tur representerar flertalet av Sveriges upprop. Nu har det här ändrat karaktär. Först handlade det mesta om att sprida ordet och få ut publiceringar i alla tidningar. Det är inte riktigt fokus nu, säger Emmy Lilliehorn till Dagens Vimmerby.

Hur blev du involverad i det här?

– Min anknytning var kommunikatörernas upprop från början. Tidigt under hösten började de olika uppropen samarbeta och jag fick frågan om jag ville vara med, ta det vidare och utveckla det. Rörelsen har samlat en mängd olika yrkesgrupper och andra grupper också.

"Ingenting liknande har gjorts"

Hon säger att det här är unikt – och att intresset är enormt.

– Vårt arbete är aktuellt och väldigt unikt. Ingenting liknande har gjorts och jag har aldrig varit med om den här typen av folkrörelse. Nu fortsätter arbetet i allra högsta grad.

– Vi märker att det finns ett jättestort intresse. Vi får ofta förfrågningar om att föreläsa och berätta vad vi gör. Vårt nätverk är fullt av kompetens och experter inom sina fält. Nu händer det mycket på alla fronter och min skyldighet är att föra det här arbetet vidare, att ge det alla har vittnat och berättat om en röst och belysa det. Det kan göras på olika sätt, men jag vill fortsätta att underlätta så att människor förstår och vågar berätta om det. Det är fantastiskt att få vara med om det här. 

Är du rädd för att det här ska bli något som förknippas med hösten 2017, men som inte fick någon betydelse i förlängningen?

– Jag är inte rädd för det. Vi ser fortfarande att det händer mycket och med till exempel Svenska Akademien är det väldigt aktuellt. Som jag ser det finns det ett före och ett efter Metoo. Men vi jobbar med normförskjutning och normförskjutning kan ta tid. För bara några år sedan kunde man se människor slänga batterier i soptunnan. Det känns helt bakvänt i dag. Alla vet att det ska läggas i batterihållaren. Det är inget som är accepterat. Och jag tror att det här kommer bli likadant, säger hon och fortsätter:

– Det här är en fråga som berör alla arbetsplatser. Att förändra en norm tar tid, men vi kommer inte att kunna gå tillbaka till tiden före Metoo efter det här. 

"Bild av att vi är jämställda"

I mars överlämnade Emmy Lilliehorn, som samordnare för Metoo-uppropen, över en kravlista med sju åtgärdsförslag till regeringen. 65 svenska Metoo-upprop stod bakom kravlistan. Regeringen och Vänsterpartiet har också kommit med åtgärdspaket som ska kosta statskassan 120 miljoner kronor. Mest läggs på bättre sex- och samlevnadsundervisning i grundskolan.

– Det är ett led i vårt arbete och vi tycker att det är färdiga vallöften. Det här är också något som berör alla och det är valår i år och vår tro är att trygghet och otrygghet blir en stor valfråga. Då är det här ett trygghetsproblem som måste belysas. Det är 100 000-tals personer som berättar och våra förslag är lätta att följa upp. Beslutsfattandet lämnar vi med varm hand över till politiken, men det finns många saker som ska till. Att som politiker inte göra något nu vore i princip politiskt självmord.

Att vi i Sverige har en bild av att vi kommit så ofantligt mycket längre än andra när det gäller jämställdhet kan vara en anledning till att Metoo fick sådan genomslagskraft, tror Emmy Lilliehorn.

– Vi hade goda förutsättningar för att få ett sådant genomslag. Vi är inte helt obekanta med jämställdhet som begrep och det finns en Sverigebild av att vi är väldigt jämställda, men så är det bevisligen inte alls. Det finns också en organisationsvilja och en förändringsvilja i Sverige som är stor. 

Hur ser du på medias hantering av Metoo?

– Medias hantering av det här har inte skötts särskilt bra. Vi har aldrig uppmanat till att namnge någon. Vi har jobbat med att belysa strukturer och adressera den som ska adresseras. Mediahanteringen är en del av en större problematik och det har inte vi något med att göra. Vi har jobbat med branschuppropen och där har det rymts en mängd olika initiativ.

"Otroligt stolt"

För Emmy Lilliehorn, som jobbar på Vimmerbyföretaget Effect Reklambyrås Stockholmskontor, har de senaste månaderna inneburit många timmars jobb utöver den ordinarie arbetstiden.

– Jag har ett heltidsjobb, så självklart har det varit omöjligt att ge det här så mycket mer plats än vad jag hinner med. Jag har dock varit tillgänglig hela tiden och lagt ned mycket av min tankekraft på det här. Det har blivit mycket kvällar och helger.

Vad tänker du kring din fortsatta medverkan i Metoo-rörelsen?

– Jag är otroligt stolt över det här och kommer inte att släppa det. Vårt nätverk är kvar och alla kontakter är etablerade. Vi vet inte hur det ser ut om ett år, det här är en helt ny form av förändringsarbete, men jag vet bara att jag tänker fortsätta.

Emmy lämnade Vimmerby efter det första året på gymnasiet, men återvänder ofta till familjen, som finns kvar här.

– Jag bodde i Norge ett tag innan jag flyttade till Stockholm, men jag har min familj kvar och jobbar på Effect. Så jag har många kopplingar till Vimmerby. Det blir en del resor dit för mig, framför allt på hemvändarhelgerna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt