Annons:

VEMAB jagar ny vd – valt ut fyra stycken

Roger Carlsson, mångårig VD på VEMAB, närmar sig pensionen. Nu har rekryteringsfirman utsett fyra kandidater till att ta över posten. Foto: Rebecka Fredriksson

VEMAB jagar ny vd – valt ut fyra stycken

Snart går Roger Carlsson i pension. Snart kanske jakten på hans ersättare är över. Fyra personer är utvalda att få träffa delar av VEMAB:s styrelse inom kort. – Dessa uppfyller kriterierna, säger Mats Högström, som kommunen anlitat för att rekrytera ny chef.

Annons:

Snart är Roger Carlsson inte Vimmerby Energi- och Miljö AB:s ständige verkställande direktör längre. När rätt vd rekryterats kommer Roger Carlsson kliva av tjänsten han innehaft sedan 1994. Det var det året bolaget bildades. 

I jakten på hans ersättare har kommunen anlitat Högström & Co som sysslar med chefsrekrytering. Den 15 oktober gick ansökningstiden ut – och 28 personer har sökt tjänsten som vd efter Carlsson i det kommunala energibolaget.

– Jag tycker att det har varit ett bra intresse för tjänsten. Idag är det väldigt lätt att skicka in en ansökan, men det är oftast färre ansökningar när man jobbar med offentliga tjänster. Människor vill inte skylta med sitt namn, säger Mats Högström. 

Ska träffa styrelsen

Fyra av dessa 28 har valts ut till vidare intervjuer. Men fler kan bli intressanta. 

– Jag har träffat ett tiotal. Vi har utgått från en specifik kravbild, det har varit ett antal kritierier så som erfarenhet av ledning och erfarenhet i branschen. Av de tio jag träffat i inledande intervjuer har jag kommit fram till att dessa fyra uppfyller kriterierna, men det kan finnas ytterligare några intressanta. Det är så pass långt framme att jag ska presentera dessa kandidater för uppdragsgivaren och så får vi se om dessa duger eller inte för Vimmerby kommun. 

I nästa vecka ska delar av VEMAB:s styrelse träffa kvartetten. 

– Jag tror att personerna ska få träffa tre styrelserepresentanter i nästa vecka och så får vi se om dessa kandidater är okej. I sådana fall blir nästa steg att jag fördjupar min bedömning och gör fler intervjuer med dem. 

Är dessa fyra kompetenta för jobbet?

– Jag kan inte bestämma det. Som extern konsult anser jag att dessa uppfyller kraven och kan vara tänkbara för tjänsten. 

Är du nöjd med ditt arbete?

– Jag är nöjd så här långt. Men det går inte att veta förrän uppdragsgivaren träffat kandidaterna. Det ligger på mitt ansvar att jag tror att dessa kan vara intressanta. 

Bara två kvinnor

Av 28 ansökningar var bara två kvinnor. Ingen av de fyra utvalda är kvinna. 

– Tyvärr är det vanligt i den här branschen, den är väldigt mansdominerad. 

Av 28 ansökningar var en ansökning från en person anställd i kommunen. 

– Jag vill inte säga något om vart dessa fyra bor. Men ingen bor så långt bort att de inte kan pendla eller är villiga att flytta till kommunen. Det är tydligt att det inte ska bli någon långväga lösning. 

Den äldsta som sökt tjänsten är 65 år och den yngsta 30. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt