Annons:

  • Stort bikalas i Flohult på söndag:

    På söndag blir det stort bikalas hos Lars Johansson i Flohult utanför Tuna. Foton: Simon Henriksson

  • Stort bikalas i Flohult på söndag:

Stort bikalas i Flohult på söndag: "Ska vara kul – men lärorikt"

Bin är oerhört viktiga för mänskligheten. Det vill Skogens Honung, Lars Johansson i Flohult, ta fasta på och anordnar ett stort bikalas på söndag.
– Det ska framför allt vara kul, men också lärorikt, säger han.

Annons:

Om ni inte legat under en sten de senaste åren är ni väl medvetna om att det är kris för världens bin. Och att de är hotade är också farligt för oss människor i förlängningen.

– Globalt är det en stor kris och det beror på monokulturer, hur vi odlar vår mat, hur man sköter bina. Det krävs att vi gör något åt det. Jag tror att många inser hur viktiga bin är för oss och medveten ökar. En tredjedel av den mat vi äter är beroende av pollinering. Utan bin skulle vi få äta jävligt tråkig mat och blommorna skulle inte lukta något, säger Lars Johansson, som varit biodlare i tio år sedan han tog över efter sin farfar: 

– Jag bodde i Göteborg då, men började bli intresserad av självförsörjning och så vidare. Farfar blev dålig och då fick jag ta hand om bina. Nu är det tolfte året jag kör själv. 

Startade företaget 2008

Företaget Skogens Honung startade han 2008. 

– Man överlever på det, men man får leva billigt. Det är inga större inkomster och det är svårt att mäta arbetstiden. På sommaren jobbar jag sju dagar i veckan och många dagar mer än tolv timmar. I september, när det är mycket tråkigt med bina, är man sliten. Sedan är jag extremt mycket ledig på vintern. 

Lars Johansson har också en kaféverksamhet i det hus han bor i och det mesta kretsar förstås kring honung. 

– Jag trivs med det, det är som en livsstil. Det är en speciell värld med bin, men man kommer nära naturen på ett härligt sätt.

Nu vill han verkligen sätta fokus på bin och på söndag anordnar han ett bikalas i Flohult utanför Tuna i anslutning till honungskafét. 

– Jag vill att kunderna ska få komma närmare bisamhällena och sådär. I min verksamhet använder jag honung till allt och det här är tredje året jag har ett sådant här premiärevent, även om det här blir lite större. Det är vårt sätt att göra en rolig aktivitet och sätta fokus på situationen för bina.

Han har fått stöd av Leaders projekt "Det goda evenemanget" för att kunna genomföra dagen. 

– Det blir förstås mycket om bin och den kris som råder där, men också om hållbarhet i stort. Det är de olika bitarna, hur vår mat produceras, hur bin hittar mat och att de inte gör det om det är monokulturer eller gifter och hur de påverkas av extremväder. Det ska vara mycket kul, men också lärorikt. 

Vad händer här på söndag?

– Det blir lite marknad med lokala knallar, Peter Fjällgård ska presentera sitt nya företag, det blir tipspromenad och Jöran Andersson ska föreläsa om hur lantbrukare kan gynna pollinerare och tjäna på det. Det blir också en hållbarhetsrevy av och med Annika och Blll från Rimforsa. Där blir det fokus på klimatfrågan och även det, med mer extremt väder, påverkar ju bina.

Hoppas på närmare 300

Hans förhoppning är att fler ska lära sig mer om bin. 

– Det blir också så att vi ska baka fröbomber, som man sedan kan bomba i offentliga miljöer eller hemma för att få fram fler växter åt bina. Sedan ska barn och vuxna med förstås få lära sig mer om och det blir pollenjakt där barn får agera bin och lära sig att det är tack vare dem vi får frukt och bär, att allt gott egentligen är pollinerat av bin. 

Krisen påverkar inte bin i Flohult eller i våra trakter extremt mycket. 

– Honungsbin klarar sig ganska bra, det är inget besprutat jordbruk, finns vilda blommor och inga gifter. Det är mer risker på slätten.

Mellan 200 och 300 personer hoppas han kommer. 

– Det är en förhoppning, men det är svårt att veta i förväg. 

Totalt har Lars Johansson 4,5 miljoner bin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt