Annons:

Medelålders kvinna dog – förgiftades av medicineringen

En patient vid Landstinget i Kalmar län avled på grund av felaktig medicinering. Foto: Pixabay

Medelålders kvinna dog – förgiftades av medicineringen

En kvinna i 45-årsåldern avled till följd av att ha förgiftats av ett morfinpreparat. Nu anmäls händelsen, som inträffade på hälsocentralen i Hultsfred, till IVO.

Annons:

Kvinna uppsökte Hultsfred Hälsocentral på grund av svår smärta i nacken. Läkaren misstänkte diskbråck och i väntan på utredning med magnetkameraundersökning skrevs ett starkt morfinpreparat ut.

Behandlingen hade god effekt på smärtan och receptet förnyades trots att utredningen inte visade någon särskild förklaring annat än att det rörde muskelvärk.

Efter sex månaders behandling omprövades behandlingen av en annan läkare och en nedtrappningsplan gjordes. En remiss skickades även för att inleda samarbete med en annan mottagning för att kunna ge stöd vid nedtrappningen av medicinen och även av andra beroendeframkallande läkemedel som patienten använde.

Behandlingen ändrades igen

Nedtrappningen medförde ökade smärtor och behandlingen ändrades tillbaka och samtidigt förskrevs många uttag av det starka morfinpreparatet. En vecka senare påträffades patienten avliden. Obduktionen talar för att dödsfallet orsakats av förgiftning med det starka morfinpreparatet.

Vid godartad orsak till smärta ska inte långvarig förskrivning göras med starka morfinpreparat och en tydlig planering om nedtrappning ska finnas där olika mottagningar kan behöva samverka. 

 

Fakta

Lex Maria-lagen

En anmälan enligt lex Maria ska alltid göras om en patient råkat ut för – vad som enligt Patientsäkerhetslagen är – en allvarlig vårdskada eller riskerat att råka ut för en sådan. Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten en noggrann internutredning kring det inträffade. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet. Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller anhöriga/närstående) så långt som möjligt ska få klarhet i vad som inträffat.

Sjukvårds- och tandvårdspersonalen inom Landstinget i Kalmar län har varje år över 1 miljon patientkontakter. Det sker mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år. 

Källa: Landstinget

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt